vasárnap, szeptember 10, 2023
KezdőlapFutott mégZelenszkij üzent Orbánnak: jön a megtorlás? Ez árthat Magyarországnak

Zelenszkij üzent Orbánnak: jön a megtorlás? Ez árthat Magyarországnak

Zelenszkij elérheti, hogy Magyarországot „kitegyék” a NATO-ból? Az ukrán elnök az interjúban felidézte azt is, hogy Magyarország több alkalommal sem csatlakozott a NATO-s kezdeményezésekhez a háború kezdete óta, és ez veszélyt jelent.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy múlt hétvégi interjúban arról beszélt, Magyarország nem NATO-tagként viselkedik, ezért nem is kellene tanácsokat adnia Ukrajnának.

A biztonságpolitikia szakértk szerint ez ugyan nem mérvadó, azonban az már igen, hogy több ország és NATO szövetséges elkezdett oroszbarátként tekinteni Magyarországra, különösképpen a magyar vezetésre.

Hirdetés

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat este dán, svéd, finn és norvég újságíróknak adott egy közel másfél órás interjút, amelyben Magyarországról is kapott kérdéseket.

Zelenszkij az interjúban kitért rá, a magyar kormány az utóbbi időben nem támogatja Ukrajna NATO-csatlakozását, Orbán Viktor például egy hete a „Micsoda?” szóval foglalta össze véleményét erről a kérdésről.

Az ukrán elnök az interjúban felidézte azt is, hogy Magyarország több alkalommal sem csatlakozott a NATO-s kezdeményezésekhez a háború kezdete óta, és ez veszélyt jelent.

Zelenszkij szerint nem helyes, hogy Magyarország Oroszországot szövetségesének tartja, miközben a többi NATO-tagállam elhatárolódik tőle.

Magyarországnak üzenve azt mondta:

Tehát ha önök jogilag tagjai a szövetségnek, de közben a gyakorlatban a szövetség ellen dolgoznak, akkor nem önöknek kellene tanácsokat adniuk azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna csatlakozhat-e a NATO-hoz, vagy sem.

És nem kellene akadályokat sem elénk görgetniük.

A biztonság- és védelempolitikai szakértők szerint nyilván mindez nem tesz jót a magyar–ukrán kapcsolatnak, de azok eddig sem voltak kifejezetten jók.

A nagyobb probléma az, hogy a NATO szövetségeseinek jelentős része is úgy látja, hogy a magyar politika oroszbarát, „sőt, ugye az EU-s tagállamok többsége is úgy látja, és ennek azért már gazdasági és egyéb következményei is lehetnek”

– mondta az ATV-nek Kaiser Ferenc szakértő.

Hirdetés

Kitenni ugyan nem fogják Magyarországot a NATO-ból, de az utóbbi hónapokban szemmel láthatóan felmerült a gyanú velünk kapcsolatban és több ízben próbáltak megkerülni minket a döntéshozatalban.

Így értelmezve pedig jelképesek már most valóban „kitettek” minket a NATO-ból, de egyelőre nem véglegesen.

Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű