vasárnap, szeptember 10, 2023
KezdőlapKülföldVége: eltűnhet az igazi hús a polcokról, engedélyt kapott a laborcsirke és...

Vége: eltűnhet az igazi hús a polcokról, engedélyt kapott a laborcsirke és lombikhús

Forgalomba kerülhet a laborban előállított csirkehús. Egy olyan korszakváltás küszöbén vagyunk, amit nem biztos, hogy mindenki akarni fog de szükségszerű.

Engedélyezték a laborhúst, a valódi húsnak leáldozhat

A sertés mellett a csirke az a húsfajta, ami a világon hihetetlenül népszerű, nincs különösebben másképpen ez Magyarországon sem.

Azonban belátható időn belül, akár 10-15 év múlva elképzelhető, hogy nem lesz valódi csirkehús a polcokon.

Hirdetés

Ebben a nem túl távoli jövőben mintasejtekből előállított húsokból készült termékek kerülhetnek a boltok polcaira.

Ez pedig azt jelenti, hogy laborhússal fognak tömni minket az élelmiszeriparon keresztül.

Mielőtt valami disztópikus jövőt képzelnénk bele, fontos megértenünk: ez idővel elkerülhetetlen, és a valódi hús nem fog nyomtalanul eltűnni, de elképzelhető, hogy elég drága lesz majd ahhoz, hogy a gazdagok luxusává váljon.

Engedélyt kapott a laborhús

Az Upside Foods és a Good Meat szerdán tette közzé, hogy mindketten engedélyt kaptak az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumától olyan csirke előállítására és értékesítésére, amit nagy fémtartályokban, állati mintasejtekből termesztettek.

Persze nem az USA lesz az első a világon, ahol ilyen csirkét fognak forgalmazni, a Good Meat már 2020 óta árulja a szingapúri standoknak, az éttermeknek, és a henteseknek.

Uma Valeti, az Upside Foods vezérigazgatója szerint ez a lépés alapvetően megváltoztatja a húsfogyasztási szokásainkat:

„Óriási lépés ez egy fenntarthatóbb jövő felé, amely megőrzi a választási lehetőséget és az életet. Izgatottan várjuk, hogy bemutathassuk jellegzetes, teljes textúrájú Upside csirkénket, és alig várjuk, hogy a fogyasztók megkóstolják”.

Sokaknak ellenszenves, pedig meg kell majd szoknunk

Sokan ellenzik az újítást, többen azzal érvelnek, hogy egészségügyi kockázatai lehetnek az így gyakorlatilag a laborban növesztett húsoknak.

Az ő megnyugtatásukra a szakemberek elmondták:

Nem történik semmiféle génmanipuláció, egyszerűen csak egy tovább fejlesztett eljárással szaporítják fel a hús sejt mintákat.

Hirdetés

„Senkit se tévesszen meg, ez nem egy vegetáriánusoknak való húspótló, hiszen úgy készül, hogy például egy csirkéről vagy tehénről lekaparják a sejteket, majd bioreaktorokban húsdarabokká szaporítják”

-nyilatkozták a szakértők.

Megmenthetjük vele a Földet és a jövőnket

Mindazok, akik támogatják ezt az ágazatot, azt vallják, hogy állatjóléti szempontból komoly előrelépésnek számít ez a technológia, ugyanakkor leredukálhatja azt a pusztító hatást, amit a hústermelés a környezetre gyakorol az üvegházhatású gázok kibocsátása, az erdőirtás, illetve a levegő- és vízszennyezés révén.

A kritikusok azonban nem biztosak benne, hogy a hús előállításához szükséges speciális erőforrások és energia pozitív hatással lesz ránk nézve.

Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű