hétfő, március 20, 2023
KezdőlapBelföldVége: a tudósok szerint a 4 évszaknak hazánkban

Vége: a tudósok szerint a 4 évszaknak hazánkban

Döbbenetes előrejelzés látott napvilágot, egészen más világ lesz Magyarországon.

Eltűnő 4 évszak

Igen szélsőséges téli időszakon vagyunk túl, a klímaváltozás korában pedig meg kell barátkoznunk a gondolattal:

Az évszakok már nem lesznek olyanok, mint ahogy megszoktuk őket.

Hirdetés

Molnár László meteorológus, a Kiderül munkatársa igen érdekes gondolatokat fogalmazott meg ami egy az egyben egy más világot vetít elénk.

Magyarországon is egyre inkább érezhető a klímaváltozás hatása, ez pedig azzal fog járni, hogy nem lesz többé meg a klasszikus négy évszak.

Az utóbbi 5 évben már sokak szerint így sem volt meg, többek között sem igazi ősz, sem tavasz.

Már nincsenek átmenetek mint régen

Helyette a tél és a nyár extrém időjárási körülményei váltják egymást igen élesen, nincsenek már meg azok a bizonyos átmenetek és ezt mindenki érzi aki egy kicsit is figyeli az időjárást.

Április második felében változékony, amolyan igazi áprilisi időnk van általában. A hidegfront kevés csapadékot hoz, azt is egyenlőtlen elosztásban.

Az év első három hónapjában felhalmozódott csapadékhiány nem pótlódik megfelelően, az országban helyenként 20-70 milliméterrel marad el a megszokott és kívánatos értékektől a 90 napos csapadékösszeg.

A másik gond a fagyok hiánya.

„Évek óta nincs igazi fagy télen” – hívja fel számos időjárási szakértő a figyelmet.

30 évvel ezelőtt a vízvezetékeket még egy méterrel a talajszint alá kellett telepíteni, mert telente legalább 90 centiméterig átfagyott a föld.

Hirdetés

Ma a klímaváltozás következményeként ez a fagyott réteg körülbelül 30 centiméterre csökkent, így a talajban áttelelő kártevőknek nem kell nagyon mélyre ásni magukat, a java részük áttelel és tavasszal a felszínre kerülve könnyebben eléri a friss hajtásokat.

A mezőgazdaságra igazi csapásként hathat ha nem készülünk fel

A másik fő gond az, hogy a mezőgazdaság sincs teljesen felkészülve a hirtelen, mindössze évtizedek alatt megváltozott helyzetre.

Európában, így hazánkban is egyre gyakrabban tapasztalhatóak olyan szélsőséges időjárási jelenségek, mint az aszály, az extrém hőingadozások, hőhullámok, továbbá a heves esőzések és árvizek, mely hatások nem csak a mezőgazdasági termelés biztonságát csökkentik, hatékonyságát rontják, de komoly gazdasági-, élelmezésbiztonsági-, humán-, állat- és növényegészségügyi aggályokat is felvetnek.

Végső soron pedig idehaza is arra kell berendezkednünk, hogy eltűnik a 4 évszak.

Hogy pontosan mely évszakok, azt még csak megtippelni lehet, ugyan is látszólag az ősz és a tavasz nincs már meg, mint átmenet, de egyes vélemények szerint a tél mint olyan szűnt már meg az elmúlt években Magyarországon, legalábbis az a klasszikus, igazán hideg tél.

Ki mit gondol erről?

Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű