vasárnap, szeptember 10, 2023
KezdőlapGazdaságVége a 4 évszaknak, pokoli forróság vár Magyarországra: riasztó klímajelentés látott napvilágot

Vége a 4 évszaknak, pokoli forróság vár Magyarországra: riasztó klímajelentés látott napvilágot

A baj nagyon nagy: a tavalyi aszálynál is jóval nagyobb forróság és pusztító szárazság várható?

Riasztó klímajelentés látott napvilágot

Szakértők szerint a klímaváltozás, valamint az El Niño időjárási jelenség várható visszatérése miatt 2023-ban vagy 2024-ben újabb átlaghőmérsékleti rekord dőlhet meg.

A modellek alapján a Csendes-óceánon a globális hőmérsékletet csökkentő, három évig tartó La Niña éghajlati jelenséget követően, még ebben az évben visszatér ellenpárja, az El Niño, ami melegebb időjárást eredményezhet.

Hirdetés

Carlo Buontempo, az Európai Unió Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálatának igazgatója elmondta, a jelenség hatására az Egyenlítő mentén nyugat felé fújó szelek lelassulnak, és keleti irányba tolják a meleg vizet, ami magasabb óceáni felszíni hőmérsékletet teremt.

Ez a folyamat általában globális szinten rekordhőmérsékletekkel jár

-jegyzi meg a 24.hu is értesüléseiben.

A globális folyamat pedig nyilvánvalóan hatással lesz kis hazánkra is, ami nagyon rossz hír, különösen a 2022-es, borzalmasan aszályos nyár miatt.

Kis ország, nagy bajban?

Egyértelmű, hogy hazánk mezőgazdasága „életveszélyben van”, ha lehet így fogalmazni.

A tavalyi, 2022-es nagy aszály megmutatta, mekkora károkat tud okozni, és már akkor több szakértő is megjegyezte, hogy hasonlóakra kell felkészülni, sőt, berendezkedni is.

Máskülönben ez a kis ország óriási élelmezési gondokkal fog szembenézni, aminek a végeredménye hosszabb távon az lehet, hogy sírunk lesz a Kárpát-medence, mely egykor bölcsőnk volt.

Erre egy korábbi másik jelentés hívta fel a figyelmet amiről itt írtunk.

A borúlátó brit kutatók szerint a világméretű társadalmi összeomlás csak idő kérdése, okozzák azt a klímaváltozás extrém hatásai, egy Covidnál is súlyosabb járvány, egy végzetes világgazdasági összeomlás, avagy ezek bármilyen kombinációja.

Amikor ez bekövetkezik, akkor a Cambridge-i Anglia Ruskin University szakemberei szerint leginkább csak pár, ma még hűvösnek számító szigeten maradhat fent többé-kevésbé jelenlegi formájában a civilizáció.

Hirdetés

A Kárpát-medence pedig külöünösen szerencsétlen térség ebben a tekinteben a legfrisseb modellek szerint.

MAGYARORSZÁGOT AZ ÁTLAGOSNÁL IS JOBBAN FOGJÁK ÉRINTENI AZ EXTRÉM IDŐJÁRÁSI JELENSÉGEK. PÁR ÉVTIZEDEN BELÜL PEDIG AZ ALFÖLD EGY SZÁRAZ, SZTYEPPÉS TERÜLETRE FOG LEGINKÁBB HASONLÍTANI

– magyarázta Nyitray Dániel, a Greenpeace klímakampány felelőse.

Már most sincs meg a 4 évszak

Azt évek óta tapasztalhatja mindenki, hogy alig vagy egyáltalán nincs meg már a négy évszak mint régen.

Ez egyértelműen a klímaegyensúly hazai megborulásának bizonyítéka – véli számos klimatológus.

Hazánk vízgazdálkodását az alapoktól kellene megreformálni, ha azt akarjuk, hogy az ország ne szenvedjen el nagyon súlyos mezőgazdasági károkat a következő 5-10 évben.

Több szakember arra figyelmeztetett már az elmúlt években is, hogy hazánk egy lassú vízkatasztrófával néz szembe.

Bár rengeteg víz folyik keresztül az országon, ezeket nem vagyunk képesek megtartani és tárolni, így a magyar vidékek kiszáradásra vannak ítélve.

Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű