vasárnap, szeptember 10, 2023
KezdőlapTudományVálság a temetőkben: mumifikálódnak a halottak, a tudósok sem értik

Válság a temetőkben: mumifikálódnak a halottak, a tudósok sem értik

Döbbenetes események zajlanak le a temetőben nem sokkal az emberek lába alatt.

Egyre inkább kezd kibontakozni egy túlvilági válság.

A halottak nem bomlanak le, és nem csak egyszerűen „élve maradnak”, hanem nagyon gyorsan mumifikálódnak.

Hirdetés

Ez szögesen eltér a korábban megfigyelt folyamatoktól és egyelőre még maguk a tudósok sem értik, hogy ez mitől lehet.

Portugáliában már egyre több olyan holttestet találnak, amik teljesen természetes módon mumifikálódnak.

Egyre több halott egyszerűen ne bomlik le, ezzel pedig rengeteg traumát okozhat a családtagokban, amikor előkerülnek a „szinte teljesen ép” rokonok, egykori szerettek.

A helytakarékosság jegyében ugyanis Portugáliában egyre gyakrabban exhumálnak halottakat.

Az újrahasznosítás a túlzsúfoltság elleni küzdelem jegyében született de a legnagyobb borzalmakat hozta felszínre.

Portugáliában ugyanis 1960 óta ideiglenes sírok vannak törvényileg is.

Ez azt jelenti, hogy a lebomlott test kevesebb helyet foglal, így a helytakarékosság jegyében a csontokat kisebb koporsókba, tárolókba lehet tenni és újratemetni.

Igen ám, de a természet megkavarta a dolgot, valamiért ugyanis a testek nem bomlanak el, hanem szinte ugyanúgy maradnak, mint voltak, csak mumifikálódnak.

Korábban léteztek már olyan elméletek, melyek szerint talán a rengeteg elfogyasztott műkaja, a mikroműanyagok és egyéb vegyszerek lehetnek az okozói, amiket még életünkben elfogyasztunk.

Hirdetés

Ez azonban még nem bizonyítható, bár valóban vannak erre irányuló kutatások.

„Nincs helyünk új temetők létrehozására vagy a már létező temetők korszerűsítésére,” – mondta Angela Silva Bessa, a Coimbrai Egyetem törvényszéki antropológusa, aki portugál temetőket tanulmányozott.

Három évvel a temetés után az elhunyt családja gyakran kap egy levelet, amely figyelmezteti őket, hogy a maradványokat hamarosan el kell
távolítani.

A törvény szerint a testet csak akkor lehet mozgatni, ha lebomlott, ami így csak egy csontváz, lágy szövetek nélkül.

Ennek ellenőrzéséhez a sírásóknak fel kell tárniuk a testet, hogy megnézzék. Ha nem bomlott le eléggé, újra eltemetik, és a folyamat kétévente megismétlődik, amíg ez meg nem történik.

Portugália második legnagyobb városában, Portóban a temetők körében végzett felmérés megállapította, hogy a 2006 és 2015 közötti testek 55-
64%-a nem bomlott le teljesen.

Bizonyos esetekben évtizedekig tarthat az ismételt feltárás és újratemetés, amíg a test el nem kerül végső nyughelyére, Carreira szerint.
És ezen testek nagy százaléka esetében a folyamat gyakorlatilag végtelen, mivel mumifikálódnak.

Ellentétben az egyiptomi múmiákkal, amelyeket szándékosan megőriztek, ez spontán történik.

A természetes mumifikáció általában akkor következik be, amikor a test olyan gyorsan szárad, hogy a bomlás egyszerűen leáll. Szélsőséges környezetben, például sivatagokban vagy gleccserekben, vagy intenzív hőségben és hidegben figyelték meg.

Az, hogy ez miért történik meg a portugál sírokban, eddig megfoghatatlannak bizonyult.

Egyesek szerint talán a meleg. Mások szerint a már említett vegyszerekkel és kemikáliákkal teli ételek okozzák, ez azonban akkor bizonyosodhatna be, ha világszerte kerülnének eő hasonló le nem bomlott testek.

Azonban sok helye máshogy vannak a temetkezési szabályok és törvények, ezért ha így is van, ezekből adódóan ki sem derül soha talán.

Azért félelmetes abba belegondolni, hogy elhunyt szeretteink talán itthon is múmiákként szunnyadhatnak odalent a lábunk alatt, mintha csak aludnának.

Silva Bessa és kollégái egy maga nemében egyedülálló tanulmányban azt vizsgálták, hogy mi lassíthatja le ezeknek a testeknek a bomlását Portugáliában.

A családok beleegyezésével öt temetőből gyűjtöttek mintákat a testekből és a körülöttük lévő talajból.

„Ez egészen megdöbbentő,” – mondta. „A temetőnek ugyanazon a részén különböző bomlási szakaszok vannak.”

Egyes testek teljesen csontvázzá válnak, míg mások még mindig bomlanak, mondta. Mások tetőtől talpig mumifikálódnak.

„Még ugyanazon test esetében is lehetséges, hogy egy része csontváz, a medence területe bomlásban van, a kezek viszont mumifikálódtak. Így mindenből találhatunk egy kicsit,” – mondta.

Az általánosságnak az számít, amikor egy normál test 5 éven át bomlik le, de azt a tudósok is elismerték, hogy ez valóban egy átlagolás.

Portugáliában 3 év után szokták „újratemetni” az embereket a helytakarékosság miatt, éppen ezért talán ez lehet a legközelebbi logikus magyarázat a parcellákból előkerült, gyakran élőholt kinézető rokonokra, elhunyt szerettekre.

Mondanom sem kell, hogy ma már egyre többen fordulnak Portugáliában a hamvasztásos temetés felé. 15-20 évvel ezelőtt alig 4 krematórium üzemelt az országban, most ez a szám már 38 felett van.

Azonban a hagyomány, hogy az emberek a szeretteket a földbe temetik, nem pedig elégetik egy rideg, személytelen kemencében, nagyon régi és nagyon hosszú ideig fenn fog maradni.

Így lábjegyzetnek megjegyezve, azért az valahol nagyon félelmetes lenne, ha kiderülne, hogy világszintű jelenséggel állunk szemben.

Ez ugyanis a tartósítószerekkel teli ételek, a mérgező élelmiszeripar elméletét erősítené.

Ti mit gondoltok?

Mitől nem bomlanak le Portugália halottjai?

Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű