vasárnap, szeptember 10, 2023
KezdőlapBelföldTényleg magával sodorhatja Magyarországot a világkatasztrófa? Az eddigi legsötétebb jóslat

Tényleg magával sodorhatja Magyarországot a világkatasztrófa? Az eddigi legsötétebb jóslat

Egy olyan tudományos előrejelzés látott napvilágot, aminek nem sokan fognak örülni, pláne azért, mert ez a teljes magyarságot magával ránthatja és az egész országot.

Ijesztő jóslat, minden összeomlik

Szögezzük le: ha ezeknek csak a fele beteljesül záros határidőn belül, akkor valóban maga a Kárpát-medence lesz a bölcsőnk mellett a sírunk is, ahogyan azt sokan visszaidézik.

A világ összeomlása mind gazdasági, mind mezőgazdasági szinten már elkezdődött, ez pedig magával vonja az élelmiszerhiányt az extrém időjárás miatt.

Hirdetés

Ez pedig végső soron azt fogja eredményezni a bolygón, hogy lesznek kifejezetten élhetetlen régiók szerte a világban.

Sokak legnagyobb döbbenetére a Kárpát-medence is egy ilyen lesz feltehetően.

Magyarországra borús idők várnak

Valóban jó ötlet volt honfoglaló eleinktől 1100 évvel ezelőtt a Kárpát-medencében letelepedni?

Akkor még igen, ők azonban sem a klímaváltozással, sem pedig a most azjló világméretű összeomlással nem számoltak.

A borúlátó brit kutatók szerint a világméretű társadalmi összeomlás csak idő kérdése, okozzák azt a klímaváltozás extrém hatásai, egy Covidnál is súlyosabb járvány, egy végzetes világgazdasági összeomlás, avagy ezek bármilyen kombinációja.

Amikor ez bekövetkezik, akkor a Cambridge-i Anglia Ruskin University szakemberei szerint leginkább csak pár, ma még hűvösnek számító szigeten maradhat fent többé-kevésbé jelenlegi formájában a civilizáció.

A mostani meglátásokat még jobban erősíti a már több mint fél éve tartó orosz-ukrán háború. Az ebből fakadó energiaválság, ami olyan mértékű inflációt gerjeszt, hogy az alapvető élelmiszerek beszerzési árai is az egekbe szöknek. Egy-egy család megélhetése pedig komoly veszélybe kerül.

A klímaválság már állandó problémává vált. Idén nyáron, a hőség hatására dél-európai országok szinte mindegyikét sújtották olyan komoly erdőtüzek, hogy nem csak emberek ezreit kellett kitelepíteni, de áldozatokkal is járt.

Magyarországot az átlagosnál is jobban fogják érinteni az extrém időjárási jelenségek. Pár évtizeden belül pedig az Alföld egy száraz, sztyeppés területre fog leginkább hasonlítani

Hirdetés

– magyarázta Nyitray Dániel, a Greenpeace klímakampány felelőse.

A hőmérséklet mellett a hétköznapjaink is megváltoznak. Bizonyos élelmiszerek termesztése például lehetetlen lesz Magyarországon.

Vagyis erőteljes élelmiszerválság fog minket sújtani.

Az egész világ lába alatt megrogy majd a talaj

A kutatók tanulmánya arra figyelmeztet, hogy az emberi civilizáció borotvaélen táncol.

Ennek fő oka, hogy a világ országai a gazdaság és az élet szinte minden más területén szempontból egymásra vannak utalva. Komoly – és egyre növekvő – esély van az összeomlásra, amely után csak egyes „civilizációs mentőcsónakok” lesznek majd képesek számottevő népességet eltartani.

Az elmúlt években megtapasztaltunk világjárványt, globális pénzügyi válságot és élelmiszer-termelési visszaesést is. Óriási szerencse, hogy ezek nem egy időben történtek meg, de mi a garancia, hogy ez a jövőben nem történik meg?

– mondta a Guardiannak Aled Jones professzor, az egyetemen működő Global Sustainability Institute (Globális Fenntarthatósági Intézet) kutatója.

Az egyébként valamennyi jóslatban egybecsend, hogy olyan 2030-2040 körül érhet el a civilizációnk egy olyan pontot, ami sorsfordító lehet mindenki számára.

Nagyon nehéz időkre kell tehát mind magyarként, mind világpolgárként felkészülnünk.

Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű