kedd, március 21, 2023
KezdőlapKülföldTényleg a monarchia és a királyi család totális széthullása vár III. Károlyra?

Tényleg a monarchia és a királyi család totális széthullása vár III. Károlyra?

Ő lesz az utolsók közti utolsó uralkodó, akinek végig kell néznie, hogy minden „széthullik” körülötte?

A közvélemény egy részének elege van az elitekből, a kiváltságos családokból, és ez a trend világszerte terjedni kezdett.

Mit hozhat ez III. Károly számára?

Hirdetés

Azt minden bizonnyal mindenki tudja, hogy II. Erzsébet halálával már soha sem les semmi ugyanaz, a monarchia szerepe és ereje is jelentősen meggyengülhet, III. Károly pedig a valaha volt legjelentéktelenebb királya lehet a dinasztiának több okból is.

A királynő legelismertebb életrajzírója, Penny Juror szerint halála traumatikus esemény, hatása hosszan tartó lesz, hiánya pedig szinte betölthetetlen űrt hagy maga után.

Elsősorban azért, mert nagyon hosszú történelmi szakaszban jelképezte az ország stabilitását, ami megszokottságot eredményezett, és ami most megrendül, vagy akár teljesen eltűnik.

A POLITICO (és más lapok is) már korábban részletesen ismertették a művelet terveit.

A II. Erzsébet halálát követő eljárásrend neve London Bridge, aminek beindításáért a királynő magántitkára, Sir Edward Young felel, aki 18 éve a királynő legbelsőbb bizalmasa és ügyeinek intézője.

Ő koordinálja majd a Palota és a kormány teendőit a külföldi partnerek és a 36 nemzetközösségi nemzet felé. Ennek a műveletnek a központja ismeretlen helyen működik.

III. Károly nem éppen szimpatikus mindenkinek, már csak a múltja miatt sem, hisz ő volt Diana hercegnő egykori hűtlen férje is.

Emiatt bár vezekelt eleget a médiában, a mai napig sokan neheztelnek rá amiatt, amit Dianával tett.

Cindy McCreery, a Sydney-i Egyetem történelem szakos oktatója, aki a monarchiára és a gyarmatosításra specializálódott, egyetért azzal, hogy a
köztársasági hangulat lendületet kap.

Hirdetés

„Úgy gondolom, hogy most, hogy a királynő elment, ez több teret ad a republikánusoknak Ausztráliában és máshol, hogy nyíltan beszéljenek az alkotmányos jövőről, és mintegy előkészítsék a köztársaság útját,”

– mondja McCreery.

Egyes országokban a monarchistaellenesség a faji igazságosság mozgalmaival párhuzamosan nőtt, és az antikolonialista gondolkodást és az őslakosok jogairól folytatott párbeszédet a fősodorba hozta.

Cambridge hercege és hercegnéje márciusban a Karib-tengeren tett utazása során számos tiltakozással szembesült, és egyes csoportok bocsánatkérést és jóvátételt követeltek a rabszolgaságért.

Vilmos és Katalin a tiltakozások miatt lemondott egy kakaófarmra tervezett látogatást, amely Belize-i körútjuk első állomása volt.

2016-ban az új-zélandi Munkáspárt akkori vezetője, Andrew Little azt mondta, hogy „a jelenlegi uralkodó uralmának vége jó alkalom lenne alkotmányos berendezkedéseink megvitatására.

Továbbra is azt akarjuk, hogy az államfőnk Londonban éljen? Vagy valami mást akarunk
csinálni? A saját lábunkra állunk?”

Új-Zéland miniszterelnöke, Jacinda Ardern 2021-ben azt mondta, hogy szerinte az ország az ő életében köztársasággá válik.

Rawiri Waititi, az új-zélandi parlament tagja és a Māori Párt társvezetője pénteken a Twitteren kijelentette, hogy a királynő halála miatti „nagy vákuum vitát fog okozni”.

III. Károly lehet tehát az a királya a dinasztiának, akinek a szeme láttára, uralkodása alatt gyengülhet meg, majd hullhat szét minden.

Főleg a világban i s egyre inkább uralkodó elitellenes érzelmek kezdtek el terjedni a tömegek között, ami nem csak az angol királyi családot, hanem más eliteket is megrendíthet szerte a világon.

Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű