vasárnap, szeptember 10, 2023
KezdőlapGazdaságTeljes csapás Magyarországnak: A német kormány is támogatja a magyar EU-pénzek befagyasztását

Teljes csapás Magyarországnak: A német kormány is támogatja a magyar EU-pénzek befagyasztását

Az EU vezetőinél végleg kiverhette a biztosítékot az újabb magyar vétó? Tényleg az Orbán-kormány gazdasági ellehetetlenítése zajlik?

Az EU-nál végleg betelt a pohár

Az Európai Bizottság pénteken közölte, hogy fenntartják a 3000 milliárd forintnak megfelelő uniós forrás befagyasztására tett javaslatot, a német EU-ügyi miniszter este közölte, hogy támogatják ebben a Bizottságot.

„A jogállamiság az európai egységünk és szolidaritásunk alapja.

Hirdetés

Az Európai Bizottság arra jutott, hogy Magyarország által hozott korrekciós intézkedések nem elegendők az európai uniós pénzek védelméhez.

Támogatjuk a Bizottság azon javaslatát, hogy a Magyarországnak szánt forrásokat mindaddig visszatartsák, amíg azok veszélyben vannak”

-írta ki Twitter-oldalára Anna Lührmann német EU-ügyi államminiszter péntek este.

Lührmann az Európai Bizottság azon pénteki levelére utal, amelyet Johannes Hahn költségvetési biztos küldött körbe a tagállamok nagyköveteinek.

Ebben egyúttal azt javasolja, hogy mivel a magyar kormány az ősszel hozott intézkedéseivel sem teljesítette a Bizottság által kért, a közpénzek átláthatóságát biztosító elvárásokat, ezért fenntartja korábbi megállapításait és továbbra is 7,5 milliárd euró, mintegy 3000 milliárd forint uniós forrás befagyasztását javasolják a Magyarországnak szánt uniós pénzekből, az úgynevezett kohéziós alapokból.

Ez részben büntetés azért, mert Magyarország megvétózta az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi támogatást?

Egyre több olyan véleményen van, miszerint valójában azért kapta most ezt egyfajta büntetésként Magyarország és személyesen Orbán Viktor (akinek kormánya egyre nagyobb gazdasági csőddel küzd) mert Magyarország kormánya ismét vétózott, amikor az Ukrajnának szánt pénzügyi támogatást akarta az EU keresztülvinni.

A magyar kormány noha letagadta a vétót, az valóban megtörtént.

Egyes brüsszeli források azt állítják, hogy az EU vezetőinél ez volt az utolsó csepp a pohárban.

Ezután a végső céljuk pedig az ötödik Orbán-kormány teljes pénzügyi ellehetetlenítése.

Hirdetés
Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű