kedd, március 21, 2023
KezdőlapÉletmódTe mennyit alszol? A tudósok szerint ennyit kéne és ilyen testhelyzetben!

Te mennyit alszol? A tudósok szerint ennyit kéne és ilyen testhelyzetben!

Ki mint alussza álmát, úgy tölti majd a napját. Mennyire igaz ez a táblázat! Szerintetek mennyit kellene aludnunk, és ki mennyit alszik ehhez képest?

Nagy kérdés, mondhatni örök dilemma, hogy mennyit is aludjon az ember, mennyit engednek a körülmények ebben a rohanó világban.

A napi 8 óra mítosza ledől

Egyénenként mindenkinél más az alvásigény, de a tudománynak mára már van pontos fogalma arról, hogy körülbelül mennyi az egészséges, és mikor kóros, mert ilyen is van, hogy az ember képes „túlaludni” magát, és bizony még fáradtabb lesz, mint máskor…

Hirdetés

Az általánosan megfelelőnek tartott, elégséges alvásmennyiség nyolc óra, ezt mindenki tudja, de azt kevesen, hogy ez nem a teljes igazság…

A 8 óra nem teljesen igaz, már csak azért sem, mert nem az számít, mennyit alszunk, hanem hogy hogyan, milyen minőségben.

Nyolc óra jóízű alvás nagyban különbözik nyolc óra pocsék alvástól.

A jó minőségű alvás jórészt zavartalan, és lehetővé teszi az agynak és a testnek, hogy sorra körbejárja az alvás fázisait, három, négy, sőt akár öt alkalommal is éjszakánként. Ha ez sikerül, akkor igazán pihentető alvásban lehet részünk, aminek alapja a harmadik fázisú (lassú hullámú) és a REM alvás.

Azok, akik többször felkelnek éjszaka, majd azonnal visszaalszanak, hiába pihentek 8 órát, az nem ugyanolyan, mintha 8 órát végigaludtak volna a tudósok szerint.

Akár napi 6 óra is elég lehet, de nem mindenkinek

Egyes kutatások azt hozták ki, hogy akár 6 óra is elég lehet. Sőt, léteznek olyan eredmények, miszerint a napi 6 órát alvóak körében élnek az emberek a legtovább.

Azaz ki korán kel, nem csak aranyat, hanem az örök fiatalság forrására lel – ha viccesen fogalmazunk.

Létezik egy táblázat az alvásigényről, mely mondhatni, hogy az egész világot bejárta.

Eszerint a 26 és 64 év közötti felnőttek számára elig a 6 óra alvás minimálisan, de 9-10 óránál nem aludhatnak többet, különben „túlalvás” van, és fáradtabbak lesznek egész nap, mintha nem is aludtak volna.

Hirdetés

Az adatok azt mutatják, hogy megdöbbentő módon minél idősebb valaki, annál kevesebb alvásra van szüksége.

Ennek okai logikusan kikövetkeztethetők:

Egy fejlődő szervezetnek több alvási időre van szüksége. Amikor 50-60 év után a test elkezd hanyatlani, akkor már nincs szüksége annyi alvásra a testünknek.

Nem keletkezik annyi új szövet és sejt, nem nő tovább az agyunk, nem keletkeznek számottevően új idegsejtek sem.

KRITIKUS VÉLEMÉNY

Közhely lenne, ha most azt mondanánk, hogy annyit aludj, amennyi jólesik, de valamilyen szinten ez igaz.

A testünk tudja, érezteti velünk, hogyha több-kevesebb alvásra van szükségünk.

A szervezetünk egy kifinomult rendszer. Betegségek idején több alvásra van szükségünk, mert ezt a jelzést adja a testünk az agyunknak.

Ha időnként kevesebb alvással is beérjük tehát, nem kell megijednünk.

Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű