vasárnap, szeptember 10, 2023
KezdőlapTudományTámadnak a 47 ezer év után feltámasztott férgek: a tudósok is ledöbbentek

Támadnak a 47 ezer év után feltámasztott férgek: a tudósok is ledöbbentek

A szibériai permafrosztból 46 ezer év után kiolvadt férgek éledtek újra, ezzel pedig egy új, ijesztő korszak kezdődhetett el a tudományban.

Óriási tudományos áttörés: 47 ezer éves ősi lények éledtek fel

Természetesen a tudósok jóvoltából és felügyelete alatt, mindezek ellenére a hír nagyon nagy port kavart.

A New York Times számolt be az egészen meghökkentő felfedezésről:

Hirdetés

46 ezer évvel ezelőtti férgek bizonyították be a tudósok számára, hogy az élet szünetelhet:

A múlt hét folyamán számoltak be a tudósok a felfedezésről, mely betekintést nyújt abba, hogy a fonalféregként is ismert férgek rendkívüli hosszú ideig, ebben az esetben több tízezer éven át extrém körülmények között is életben maradni.

Anasztaszija Szatilovics, az oroszországi RAS Talajtani Fizikai-Kémiai és Biológiai Problémák Intézetének tudósa két nőstény férget olvasztott ki egy megkövesedett, sarkvidéki üregből még 2018-ban,

a mintegy 40 méter mélyen a permafrosztba temetett férgeket pedig egyszerűen vízbe helyezve sikerült újraéleszteni.

Világszenzációval felérő eredmények

A kutatók radiokarbonos kormeghatározás segítségével megállapították, hogy a példányok 45 839 és 47 769 évvel ezelőtt, a késő pleisztocén idején fagytak meg.

A mintegy milliméteres férgek a kriptobiózisnak nevezett nyugalmi állapotba kerülve tudtak ellenállni a szélsőségesen alacsony hőmérsékletnek, s ezt a folyamatot próbálták megérteni az intézet kutatói.

Teymuras Kurzchalia, az intézet emeritus professzora a felfedezés kapcsán rámutatott, eddig senki sem tudta, hogy a fonalférgek képesek akár több ezer éven át tartó „alvó állapotba” kerülni:

„Ennek a felfedezésnek a legfontosabb tanulsága vagy összefoglalása az, hogy elvileg lehetséges az életet többé-kevésbé meghatározatlan időre leállítani, majd újraindítani.”

A jövő nyitott kérdés

Ez utóbbi dolog pedig felveti annak a lehetőségét, hogy a különféle halálos betegségekben szenvedő emberek is lefagyaszthatóak lehetnének, majd egy adott ponton feltámaszthatók, ezzel pedig később megmenthetők.

Így lényegében az emberiség képes lehet végleg legyőzni a halál – véli számos tudós, azonban hozzáétették.

Ez még a jövő zenéje.

Hirdetés
Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű