kedd, március 21, 2023
KezdőlapTudománySzuperföldeken rejtőzhetnek a fejlett idegen civilizációk: csillagászok új elmélettel álltak elő

Szuperföldeken rejtőzhetnek a fejlett idegen civilizációk: csillagászok új elmélettel álltak elő

Szerintük ha a lakható szuperföldeket jobban szemügyre vesszük a James Webb űrteleszkóppal, akkor akár néhány éven belül világszenzációval felérő felfedezések jöhetnek, azt is elmondták, hogy miért.

A James Webb űrtávcsővel óriási távlatok nyíltak meg előttünk, de ez csak egy dolog, hogy olyan messzire látunk vele, mint még soha.

A nagy jelentősége itt annak lesz, hogy tudjuk, mit kell majd nézni vele és hogyan.

Hirdetés

Azaz hol kell majd az idegen, akár fejlett civilizációk nyomát keresni egyes bolygók légkörében.

A közelmúltban, de idén nyáron is azonosított a NASA olyan planétákat, amik a csillaguk lakhatósági zónájában keringenek.

Az egyik bolygó 30, a másik 70 százalékkal nagyobb a Földnél – utóbbin valószínűleg egy hatalmas óceán is található

-pedzegeti az IFLScience.

E két exobolygó (merthogy alapvetően Naprendszeren kívüli planétákról van szó) nagyobb tömegűek, mint a Föld, de kisebbek, mint az Uránuszhoz és a Neptunuszhoz hasonló bolygók.
A legtöbb szuperföld egy hűvös törpecsillag körül kering, amik ugyan kisebb tömegűek, de sokkal hosszabb időn át életképesek, mint a Nap.

A becslések alapján a már vizsgált hűvös törpék 40 százaléka körül találtak szuperföldeket.

Ebből kiindulva sokan úgy vélik, hogy csak a Tejútrendszerben több tízmilliárd szuperföld keringhet olyan lakhatósági zónában, amiben a víz folyékony állapotban van jelen, ami az élet kialakulásának kritikus hozzávalója.

A számításokból az is kiderült, hogy az összes felfedezett exobolygó körülbelül egyharmada szuperföld, a legközelebbi pedig „mindössze” hat fényévre van a Földtől.

Azaz fénysebességgel alig hat év távolságra vagyunk tőlük.

Ebből pedig nem nehéz kiszámolni, hogy valószínűségi alapon is a legrosszabb esetben is minimum több tucat akár fejlett földönkívüli civilizáció otthona is lehet rengeteg szuperföld.

Hirdetés

Éppen ezért ezeket a szuperföldeket, azoknak légköri összetételét kellene alaposabban megvizsgálni – vélik a csillagászok.

Ma már megvan hozzá a technológiánk, hogy részben kimutassuk egy távoli bolygó légköri összetételét és mérhetőek legyenek annak esetleges összetételbeli változásai.

Vagyis ha olyan civilizáció otthona, amely rendelkezik a légkör módosításához szükséges technológiával, az számukra észrevehetővé válik.

Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű