kedd, március 21, 2023
KezdőlapTudománySötét titkok Kolumbuszról: egy igazi mészáros volt, sem mint hódító?

Sötét titkok Kolumbuszról: egy igazi mészáros volt, sem mint hódító?

A történelemkönyvek tényleg végig hazudtak a személyével kapcsolatban, túlromantizálva a valódi szerepét?

Kolumbusszal nem az a problémája az USA-ban élő számos kisebbségnek, hogy „a fehér emberek számára felfedezte Amerikát”. Hanem az, hogy az új területekre lépve azonnal meghonosította a következő évszázadokat meghatározó elnyomás, erőszakos hittérítés, kínzás, népirtás és óceánon átnyúló rabszolga kereskedelem intézményét.

Ezt persze kevesen tudják, mert mindenkinek főleg a romantizált Koluimbusz kép jut az eszébe.

Hirdetés

Pedig összesen, a teljesség igénye nélkül 7 sötét titkot, botrányt keltő dolgot is fel lehetne sorolni róla, hogy milyen volt a valódi, történelmileg árnyaltabb, kvázi „pontosabb” Kolumbusz.

Láncra vert indiánok

Kolumbusz 1492-ben már azon a napon, amikor felfedezte az új világot, láncra verette az első hat szembe jövő indiánt. (Naplójába azt írta, hogy hasznosak lehetnek még szolgának.)

Kényszermunka és sorozás

Amerikában töltött évei alatt létrehozta a teljes intézményrendszerét a helyiek kényszermunkára sorozásának, amellyel maga számára kereskedelmi profitot termelő vállalkozásokat indított el.

Indián törzseket “adott el”

A Hispaniola szigeten (ma Haiti és Dominika) élő 250.000 fő körüli Taino indián törzset szervezett keretek között Spanyolországba kezdte deportálni eladásra. Csak azok maradtak a lakhelyükön, akiket aranybányák utáni kutatásra vagy az ültetvényeken folyó munkára fogtak.

Véres megtorlások

Az indiánok természetesen megpróbáltak ellenállni Kolumbusz akaratának. Ezt azonban kifejezetten véres megtorlásokkal fojtotta el az ekkorra már kormányzói címet viselő felfedező. A meggyilkolt indiánok végtagjait levágatta. Megmaradt testüket felvonuláson vitette körbe a települések utcáin.

Kutyákkal marcangoltatott szét bennszülötteket

Gyakori volt az, hogy vagy büntetésből, de néha kedvtelésből kutyákat uszított a bennszülöttekre, hogy levadásszák őket. Sikoltoztak, a földön fetrengtek, miközben ezek a harci kutyák marcangolták őket.

Legalább negyedmillió halott az ő számlájára írható

A rabszolga kereskedelem annyira jó üzletnek bizonyult, hogy 60 év elteltével már csak párszáz őslakos Taino maradt életben Hispaniolán. Lényegében mind a negyedmillió embert elhurcolták vagy megölték.

Gyermekrabszolgaság bevezetése

Gyakorlatilag a felfedezett kontinensen ő intézményesítette az első “gyermekmolesztáló” hálózatot. Felnőtt férfiaknak adta el a fiatal bennszülött lányokat, akik gyakran 9 évesek sem voltak.

Ezekről persze nem illik beszélni, de attól még igazak és megtörténtek.

Hirdetés

Bizonyíték rá maga Kolumbusz vallomása, a naplóbejegyzései sokat tudnának mesélni, de ezt már nem tanítják az iskolákban…

Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű