vasárnap, szeptember 10, 2023
KezdőlapBelföldRánk rúgja az ajtót a kánikula: forró afrikai levegő és 37 fok...

Ránk rúgja az ajtót a kánikula: forró afrikai levegő és 37 fok tartósan

Már Müller Cecília is megszólalt, kiadták a vörös kódot Magyarországra.

Jön a másodfokú hőségriasztás

Hétfőtől csütörtökig másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos az ország egész területére.

Vasárnap napos időben lesz részünk képződő lapos gomolyfelhőkkel, amelyekből esni sehol sem fog. A légmozgás gyenge vagy mérsékelt marad. A hőmérséklet csúcsértéke 29 és 34 fok között várható.

Hirdetés

Hétfőn jön a kánikula, akár 37 fok is lehet

Hétfőn megérkezik az igazi kánikula, a hajnali 11, 21 fokról délutánra 31 és 37 fok közé melegszik fel a levegő, északkeleten az alacsonyabb értékekkel.

Az országos tisztifőorvos ettől a naptól egészen csütörtökig másodfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján.

Napos idő várható gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában száraz idő lesz, de főleg az északi országrészben elvétve előfordulhat zápor, zivatar. A nyugati, északnyugati szél többfelé megélénkül.

Kedden napos időre számíthatunk gomoly- és fátyolfelhőkkel.

Nagyrészt száraz idő lesz, de főleg az északkeleti országrészben elvétve kialakulhat záporeső, zivatar.

Az északi, északnyugati szél sokfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13, 23, a legmagasabb nappali hőmérséklet 28, 35 fok között várható. Északkeleten mérhetik az alacsonyabb értékeket.

Müller Cecília is riadót fújt

Müller Cecília országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását 2023. július 10-én (hétfő) 00.00 órától 2023. július 12-én (szerda) 24.00 óráig másodfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Hozzátették:

a hőség különösen veszélyes a kisgyermekekre, az idősekre, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élőkre nézve, így arra kérik a teljes lakosságot – kiemelten a kockázati csoportba tartozókat –, hogy ennek figyelembevételével tervezzék jövő heti teendőiket.

Hirdetés

Egyúttal a fokozott tűzveszélyre is felhívják a figyelmet.

A hőségben eső után egy órával már olyan száraz a növényzet, hogy egyetlen szikrától vagy bármilyen hőforrástól meggyulladhat.

Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű