kedd, március 21, 2023
KezdőlapBelföldOrbán talán élete legnagyobb blöffjét tette meg az EU-val szemben?

Orbán talán élete legnagyobb blöffjét tette meg az EU-val szemben?

Kína felé eladósodni a jóskönyvek szerint sem a legjobb ómen, mégis felvetett a lehetőségét Ki mit gondol, mi fog történni?

Egy biztos: válaszút előtt az ország. Nem kicsit, nagyon!

Orbán Viktor parlamenti nyitóbeszédében megint felborzolta a kedélyeket, ugyanis belengette annak a lehetőségét, hogyha az EU nem adja oda a Magyarországnak szánt forrásokat, akkor talán érdemes lenne másfelé fordulni.

Hirdetés

„A szükséges pénzügyi forrásokat az Európai Unió megígérte”

– folytatta a kormányfő, aki szerint, ha mégsem adják oda az ígért pénzt, akkor azokat más forrásból szerzi be a kormány, ennek érdekében „európai partnereinkkel és másokkal” meg is indította az egyeztetéseket a kormány.

Ez azért is nagyon fontos vízválaszó lehet, és jelezhet egy új korszakot is, mert precedenst teremthet más országoknak is.

Ezt pedig az EU nem feltétlen akarja megkockáztani.

Chicken game, kétes kimenetellel

Olyan ez, mint egy igazi politikai chicken-game, azaz minden azon múlik, kinek mennyire vastag az arca, és ki rántja félre először a kormányt.

De mik Orbán lehetőségei ebben a helyzetben, és miért gondolják sokan azt, hogy valójában scak blöfföl, hogy így ijesszen rá az Európai Unióra?

Két út áll Orbán előtt az EU-n kívül

Ha a magyar kormány nem uniós forrásból akar valamit megvalósítani, akkor hitelt vesz fel, amire jelenleg két módja van.

Az első a devizakötvény kibocsátása, leginkább euró- vagy dollárkötvény jöhet szóba. Ebben az esetben az Orbán által említett megindított egyeztetés akár az is lehetne, hogy egy nagy céggel, például a JP Morgannel ültek le tárgyalni.

Egy másik lehetsőség, hogyha a hitelt nem befektetőktől, hanem egy országtól venné fel az Orbán-kormány. Ez esetben az egyetlen jelölt Kína lehetne, az ázsiai óriás ugyanis az egyetlen, amely piaci alapon ad ekkora hitelt strukturális vagy energetikai fejlesztésekre.

Hirdetés

Kína felé eladósodni a jóskönyvek szerint sem a legjobb ómen.

Szóba jöhetne még az IMF is, de meglepő módon ez szinte kizárható, mivel az utóbbi években nagyon sokat szigorodott a rendszerük.

Pontosan definiálva van, mikor és mire ad pénzt, így csak országoknak nyújt segítséget, amelyek pénzügyileg bajban vannak, effektíve államcsőd lehetősége áll fenn.

Orbán és a nagy blöff

Ráadásul ez tényleg nyílt beismerése lenne annak, hogy az ország nagy bajban van, ez pedig árthat a kormánynak belpolitikai szempontból.

Mindezek inkább azt támasztják alá, hogy Orbán blöffölt, és így „hívja tetemre” az EU-t.

Sőt, egyes elképzelések szerint valójában a saját szavazóinak üzent azzal, hogyha bukja az ország az Európai Uniós pénzeket, akkor a kormány ezt a helyzetet is meg fogja tudni oldani, ha akarja.

A következő időszak fontos kérdése lesz, hogy mit lép az ötödik Orbán-kormány ezen a politikai sakktáblán.

Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű