kedd, március 21, 2023
KezdőlapBelföldOrbán kilépteti az EU-ból a magyarokat: jöhet a Huxit?

Orbán kilépteti az EU-ból a magyarokat: jöhet a Huxit?

Ki hogyan szavazna? Mert egyre biztosabb, hogy a kérdés hamarosan aktuálissá válik.

Esélylatolgatások helyett a tények

Nem lehet nem észrevenni, hogy a kormány egy olyan pávatáncot kezdett el járni, amiben egyre távolodnak az álláspontok Brüsszel és a magyra kormány álláspontja között.

Hirdetés

Ez pedig azt fogja eredményezni, hogy nem fogunk Uniós forrást kapni, és legszerencsésebb estben is csak egy kis részét tudjuk lehívni ezen forrásoknak.

A legborúsabb forgatókönyvek szerint az sem kizárt, hogy tényleg semmit sem kapunk, és az ország az egyre fölénk csúcsosodó gazdasági válság egyik nagy vesztese lehet.

Emiatt pedig a magyar emberek egy része még inkább elfordul az EU-tól, hiszen sikerülhet bűnbaknak beállítania a kormánynak őket.

Brexit után Huxit?

Az aggodalmak jogosak, nemrégiben Újhelyi István vetette fel, hogy megelőző népszavazást kellene tartani az EU tagságunkról, megelőzve ezzel azt, hogy Orbán kiléptesse az országot az európai közösségből.

Azonban ez nagymértékben megosztotta az ellenzéket, mivel a Momentum többek között hazárdjátéknak gondolta a dolgot, és a Brexit példáját hozták fel, ahol mindenkit, még az akkori miniszterelnök, James Cameront is meglepte az eredmény.

Orbánnak reális politikai alternatívába lehet az, hogy az EU ellen hergeli az embereket és kilépteti az Unióból az országot, és a Keleti blokkhoz csatlakozik.

Van az az EU-s pénz?

Ezt az EU is nyilvánvalóan érzékeli, éppen ezért fontos szempont Nyugaton is az , hogy Magyarországon ne legyen államcsőd, mert az az EU renoméját is alááshatja, ha egy ilyen megengednek a közösségen belül.

Ezért valószínűbb, hogy megkapja az ország az EU-s forrásokat, vagy legalábbis egy részüket egy kompromisszumos megoldással.

Így az EU is el tudja adni győzelemként a szituációt és a magyar kormány is.

Hirdetés

KRITIKUS VÉLEMÉNY:

Win-win helyzet is születhet, és ez a legvalószínűbb, de az EU még könnyen meglephet minket és Orbánékat. Ha az ország mégsem kap egy vasat sem, az Brüsszel soha nem látott elköteleződését jelentené az értékei mellett.

Ez pedig egy merőben új politikai légkört és arénát teremtene, amiben Orbán Viktor politikája már nem biztos hogy olyan sikeres lesz a nemzetközi porondon, mint eddig.

Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű