vasárnap, szeptember 10, 2023
KezdőlapTechNéhány órányi oxigénjük maradt, már fuldokolhatnak a Titan utasai, ha egyáltalán még...

Néhány órányi oxigénjük maradt, már fuldokolhatnak a Titan utasai, ha egyáltalán még élnek

Kritikus órák következnek, ma elfogy az oxigén, örök vaskoporsójuk lehet a szerkezet a turista milliárdosoknak.

Az már szinte biztosan kijelenthető, hogy a Titan utasai soha nem kerülne élve elő, ehhez kisebb csoda kellene.

Az azonban biztos, hogy így vagy úgy, de elő fogják keríteni a Titan roncsát, mint egyfajta milliárdosoknak készült kamikaze vaskoporsót, hogy a tragédia okaira feltett kérdésekre válaszokat találjanak.

Hirdetés

Mindössze néhány órára elegendő oxigénjük maradt, és ha rájuk is találnak, akkor sem biztos hogy siekrüne őket kimenteni.

Ha az óceánfenéken vannak több mint 3500 méter mélyen, akkor szép csöndben fognak megfulladni és/vagy megfagyni, ha nem tették ezt már meg jóval hamarabb – vélik a szakemberek.

Több vezrió is létezik arra vonatkozóan, hogy mi történt és mi lesz a végkimenetele a dolognak.

A Reuters cikke szerint a mentőcsapatok egy Connecticut állam nagyságú területen – amely körülbelül feleakkora, mint Belgium – kutatnak a búvárhajó után, amely akár az óceán fenekén is lehet, de a vízfelszínen is lebeghet.

Ha a felszínen lebeg sem tudnak kijutni a hajóból, mivel azt egy több nagyon erős csavarral rögzített, kívülről nyitható ajtó védi.

Ez lehet az egyik legijesztőbb végzet, amikor az utasok tudatában vannak hogy a felszínen lebegnek, tehát akár még túl is élhetnék ezt a kalandot, de egyszerűen megfulladnak odabent a vaskoporsójukban.

A még rosszabb lehetőség az, hogy az óceán fenekére süllyedtek.

Koromsötét van odalent, jéghideg a víz, a tengerfenék iszapos, még a saját kezedet sem látod, akkor sem, ha az arcod elé teszed

– mondta Tim Maltin, a Titanic elsüllyedésének és roncsainak szakértője.

Csak néhány olyan búvárhajó létezik, amely képes lenne eljutni a Titanic roncsának mélyére. Még ha el is érnék, a tengeralattjáróknak nincs elég erejük ahhoz, hogy a felszínre vontassák az eltűnt hajót.

Hirdetés

Lényegében szép csöndben megfulladnak, de az az eshetőség sem zárható ki hogy már rég halottak lehetnek ha túl izgatottak voltak és sok oxigént fogyasztottak a pánik során.

Egy hajmeresztő lehetőség pedig nem zárja ki azt, hogy az utasok egymásnak eshettek csak hogy minél kevesebbeknek minél tovább legyen elegendő oxigénje.

Ám odalent a koromsötétben ez nem olyan egyszerű.

Egy olyan elmélet is van, miszerint a Titan már az eltűnése pillanatában megsemmisült és összeroppant, vagy léket kapott.

Ha ez így történt, akkor a legénység már napok óta nem is él, noha ellentmond ennek az, hogy zörejeket lehetett hallani az elmúlt 24 órában a mélyből a Titan eltűnésének környékéről.

Ezek azonban természetes zajok is lehettek.

David Lochridge, az OceanGate Expeditions tengeri műveletekért felelős igazgatója még 2018-ban írt egy jelentést arról, hogy az akkor még fejlesztés alatt álló járműnek sokkal több tesztelésen kellene átesnie, mert amint extrém mélységbe ér, az utasai veszélybe kerülhetnek.

Lochridge szerint a fejlesztési fázisban kiderült, hogy a hajótest nyomás alatt repedő, pattogó hangokat ad ki,

és a vállalat a hajótest átvizsgálása helyett az akusztikus elemzésre bízta a hibák felderítését.

Állítása szerint a vállalat azt mondta neki, hogy nem létezik olyan berendezés, amely képes lenne ilyen vizsgálatot végezni a 12 centiméter vastagságú szénszálas hajótesten.

Ez azért volt problémás, mert ez a fajta akusztikai elemzés csak akkor mutatná ki a bajt, amikor egy alkatrész éppen meghibásodni készül, például milliszekundumokkal a robbanás előtt

– fogalmazott az igazgató a keresetében.

Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű