hétfő, március 20, 2023
KezdőlapGazdaságMinden borul: mégsem kap Magyarország EU-s pénzeket, áll a bál, senki sem...

Minden borul: mégsem kap Magyarország EU-s pénzeket, áll a bál, senki sem enged

Borult a papírforma, megint veszélybe kerültek a magyar pénzek.

A pénzek 70%-át elbukhatjuk végleg? Brüsszel mesterterve, amibe Orbán végül belesétált?

Brüsszel váratlanul mindent borított?

Korábban a napi.hu írt arról, hogy a helyreállítási alap 5,8 milliárd eurójáról (2300 milliárdról) 2022 végéig mindenképp meg kellene egyezni,

Hirdetés

ugyanis ha idén nem születik megállapodás, akkor a keret 70 százalékát végleg elbukja Magyarország.

A befagyasztott uniós forrásoknál viszont pont az ellenkező folyamat áll fenn: e tekintetben ugyanis december 19-éig le kell zárni a jogállamisági eljárást, és ha addig nem születik döntés az ügyben, akkor egyszerűen elévül a mechanizmus, így pedig nem fagyaszthatják be a 7,5 milliárd eurót (3000 milliárd forintot) kitevő támogatást.

Veszélyben az EU-s pénzek nagy része, a lengyelek vétóztak?

A lengyelek sem engednek, legalábbis most úgy néz ki.

A minap ugyanis kezdetét vette az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács ülése, és a tagállamok vezetőinek még szerdán jóvá kellett volna hagyniuk ezt a kompromisszumot. Ez azonban nem történt meg, ugyanis

LENGYELORSZÁG JELEZTE: NEM HAJLANDÓAK JÓVÁHAGYNI A CSOMAGOT.

Fontos megjegyezni, hogy az EU-hoz akkreditált nagykövetek hétfőn csak egy elvi egyezségre jutottak a kérdésekben, és ezt az egyezséget még formálisan egy írásbeli eljárással jóvá kellene hagyni.

A brüsszeli Politicónak nyilatkozva négy uniós diplomata is megerősítette azt, hogy a lengyelek vétóztak, ami azt jelenti, hogy borult a papírforma.

A lengyeleknek egyébként nem a Magyarországot és Ukrajnát érintő ügyekkel, hanem a globális minimumadó kérdéskörével van problémájuk.

Az EU működését akasztották meg

Az Európai Tanács csütörtöki ülésén (az eredeti terv szerint) ez a kérdés már nem lenne napirenden.

A szerdai események után azonban az uniós vezetők úgy döntöttek, hogy csütörtökig meghosszabbítják a döntés határidejét (azt nem tudni, csütörtökön pontosan mikor kerülhet napirendre a kérdés).

Az egyik uniós diplomata az eseményeket kommentálva azt mondta a Politicónak, hogy most Lengyelország ahhoz hasonlóan „ejtette túszul” az uniót, ahogy azt Magyarország tette korábban, az uniós döntések vétózásakor.

Hirdetés

Ezzel azonban mindennél nagyobb kavarodást okoztak az EU ezt érintő működésében.

Még bármi megtörténhet, de jól érzékelhetően valóban veszélybe kerültek jelen állás szerint a Magyarországnak szánt EU-s pénzek.

Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű