vasárnap, szeptember 10, 2023
KezdőlapÉletmódMindannyiunkat megmérgeztek? Ismeretlen mérgező vegyületeket találtak az emberi vérben

Mindannyiunkat megmérgeztek? Ismeretlen mérgező vegyületeket találtak az emberi vérben

Amit most felfedeztek, az az összes tudóst aggasztja világszerte.

A San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem csapata terhes nők szervezetét vizsgálva 109 mesterséges vegyületet mutatott ki

– írja a Phys.org.

Hirdetés

Aggasztó eredmények: mind „meg vagyunk mérgezve”?

Ezek közül 55-öt korábban nem észleltek emberekben, 42 anyag eredete és felhasználása pedig nem ismert.

A szakértők szerint a vegyületek fogyasztói termékekből és ipari forrásokból származhatnak.

Az anyagokat a terhes nők véráramában és újszülött gyermekeikben is megtalálták, ami azt jelzi, hogy a szennyeződések képesek átjutni a méhlepényen.

Tracey J. Woodruff, a csapat tagja szerint a vegyületek egy ideje jelen lehetnek szervezetünkben, de csak az új technológiáknak köszönhetően tudták felfedezni őket.

Gyakorlatiatlan majd’ mindannyian meg vagyunk “mérgezve”…

A kutató hozzátette, aggasztó, hogy az anyagok a terhes nőkön keresztül a gyermekeket is elérik, ez ugyanis azt jelentheti, hogy a szennyeződések generációk óta velünk vannak.

Bár az ilyen anyagokat ma már képesek előzetesen felismerni, vizsgálatukat nehezíti, hogy a gyártók nem mindig biztosítják a szükséges kémiai standardokat.

A közelmúltban például a Solvay vállalat egy perfluoroktánsav esetében tagadta meg a hozzáférést, ami gátolja a vegyület toxikusságának pontos felmérését.

109 vegyület a testünkben

A most azonosított 109 vegyület eltérő termékekhez köthető. 40 például lágyítókból származik, 28 kozmetikumokból, 29 gyógyszerekből, 25 fogyasztói termékekből,

23 rovarirtókból, 3 égésgátlókból, 7 pedig perfluoroktánsavakból, amelyeket többek között kárpitozáskor használnak.

Hirdetés

A kutatók szerint 55 anyagot korábban nem azonosítottak emberekben, ezek közül 37 esetében keveset vagy semmit sem tudni az eredetükről.

Woodruff kiemelte: eredményeik igazolják, hogy a vegyiparnak átfogóbb információkat kell biztosítania az előállított anyagokról.

Akár a rák terjedésének egyik fő oka is lehet

Azért is nagyon jelentős dolog amit most találtak, mert akár a rák terjedésének egyik elsődleges oka is lehet az a rengeteg vegyi anyag, ami az emberi vérben kering.

napjainkban a rák egyre inkább járványszerűen terjed, gyakorlatilag népbetegséggé válik.

Egyes előrejelzések szerint nem kizárt, hogy 2030-ra minden harmadik embert érinteni fog a gyilkos kór bizonyos mértékben.

A tudósok egy része nem zárja ki, hogy a most megtalált vegyi anyagok egy része aktív szerepet játszhat a súlyosabb, hosszan tartó betegségek, gyulladások és végső soron a daganatos betegségek kialakulásában.

Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű