vasárnap, szeptember 10, 2023
KezdőlapTudományMéreg van a teflonban? Egyre több kutatás igazolja, hogy mindenkit "mérgeznek"

Méreg van a teflonban? Egyre több kutatás igazolja, hogy mindenkit „mérgeznek”

Hiába a háziasszonyok álma, méreg lehet a teflonban, mely rengeteg betegség, köztük a rák egyik fő okozója lehet a mostani generációknál.

Veszélyes lehet

Nem is gondolnád, de a teflon tele van több ezer mérgező szemcsével, mely a szervezetből lehet hogy talán soha nem ürül ki és folyamatosan felhalmozódik.

Idővel pedig akár súlyos betegségek melegágya is lehet.

Hirdetés

Főleg akkor, ha sérült teflon serpenyőt használsz, bár vannak elméletek arról is, hogy maga a teflon eleve veszélyes a szervezetre.

A tapadásmentes teflon óriási találmány, a szakácsok álma, a háziasszonyok legjobb barátja, ami forradalmasította a sütés-főzést.

Csak azt nem hangoztatják elégszer a médiában, hogy eredetileg tank páncélzat volt a funkciója.

2,3 millió részecske jut belénk egyetlen főzés alatt

Egy ausztrál kutatócsoport Raman-spektroszkópiával, a molekulaszerkezet elemzésére szolgáló technikával analizálta a mikro- és nanoműanyagokat a teflonon.

Algoritmusokkal azt is kiszámolták, mennyi mikroműanyag kerülhet az ételeinkbe a teflonról.

A kísérletben egy edényt darabokra vágtak, és szimulálták a főzési folyamatot, így derült ki,

hogy egy nagyon rossz állapotú bevonatról akár 2,3 millió részecske is felszabadulhat főzés közben csupán harminc másodperc alatt.

A teflon egy „örök vegyszer”

A teflon, vagyis a politetrafluor-etilén az „örök vegyszerek” családjába tartozik, mikroműanyagai fokozottan veszélyeztethetik az egészségünket és környezetünket.

A legkisebb mikroműanyagok akár a sejtjeinkbe is bejuthatnak, de a nagyobb darabok a széklettel kiürülnek a szervezetből.

A bennmaradó mintegy tíz százalék felszívódhat, és akár emésztőrendszeri gyulladást is okozhat.

Hirdetés

A gyulladás pedig akár a rák melegágya is lehet.

Sokan azzal vádolják a gyártókat, hogy valójában a profitra hajtanak és nem foglalkoznak eleget az egészséggel és azzal, hogy a termékek biztonságosak legyenek.

Kérdés, hogy a jövőben mikor fog bebizonyosodni az, hogy betiltandó, mérgező anyag, mert ez esetben rengeteg teflon serpenyőt kell kivonni majd a forgalomból.

Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű