vasárnap, szeptember 10, 2023
KezdőlapTudományMégis lehetséges az időutazás: megoldással állt elő egy fizikus

Mégis lehetséges az időutazás: megoldással állt elő egy fizikus

Áttörés az időutazás kérdésében. „Nem számít, hogy mit teszünk, a lényeges események csak átrendeződnek körülöttünk.”

„Einstein általános relativitáselmélete megjósolja az időhurok vagy időutazás létezését, amikor egy esemény egyszerre lehet a múltjában és a jövőjében, ami elméletileg a feje tetejére állítja a dinamika tanulmányozását.”

Az emberiség mind a mai napig sokat foglalkozik az időutazás kérdésével.

Hirdetés

AH ugyanis lehetséges és egy napon majd sikerült megoldást találni rá, akkor merőben új távlatok nyílhatnak meg előttünk.

Évtizedeken át inkább sci-finek tartották az egészet, az utóbbi néhány évben azonban valóságosan felvetődött annak a lehetősége, hogy az időben utazni tényleg lehetséges.

A Classical and Quantum Gravity című folyóiratban megjelent tanulmány szerint lehetséges, hogy az események úgy igazodjanak, hogy logikailag összhangban legyenek az időutazó által végrehajtott bármely cselekvéssel.

Az ausztráliai Queenslandi Egyetem fizikushallgatója, Germain Tobar kidolgozta, hogyan lehet megvalósítani az időutazást.

Egy olyan egységes elmélet, amely képes összeegyeztetni a hagyományos dinamikát és Einstein relativitáselméletét, maga a fizika szent grálja.

De azt is hozzátette, hogy „a tudomány jelenlegi állása szerint mindkét elmélet nem lehet egyszerre igaz”.

Fabio Costa fizikus felügyelete alatt azonban Tobar megtalálta a módját annak, hogy „négyzetre emelje a számokat”, és a számítások „lenyűgöző következményekkel járjanak a tudomány számára”.

„A matematikai számítások helytállóak, az eredmények pedig a tudományos fantasztikumot idézik”

– mondta dr. Costa.

Példának a koronavírus világjárványt hozta fel.

Hirdetés

Ha visszautaznánk az időben hogy megakadályozzuk a legelső, azza nulladik beteg megfertőződését akkor megszűnne a motiváció, hogy megállítsuk a járványt.

Ez az ellentmondás, ami miatt sok tudós sokáig hitte, hogy nem lehetséges időben utazni.

Azonban az új elmélet szerint a logikai összhang a lényeg.

„A nulladik koronavírusos beteg példájában megpróbálhatnánk megakadályozni, hogy a nulladik beteg megfertőződjön, de eközben elkapnánk a vírust, és nulladik beteggé válnánk, vagy valaki más tenné ezt meg”

– mondta Tobar.

Nem számít, hogy mit teszünk, a lényeges események csak átrendeződnek körülöttünk.

Ez azt jelentené, hogy – függetlenül a tetteinktől – a világjárvány bekövetkezne, ami motivációt adna a fiatalabb énünknek, hogy visszamenjen és megállítsa.

„Bárhogy is próbálsz paradoxont létrehozni, az események mindig maguktól igazodnak, hogy elkerüljenek minden ellentmondást”

– állítja Tobar.

Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű