vasárnap, szeptember 10, 2023
KezdőlapTechMagyarország már készül a háborúra: tankok egész hadseregét készítik fel

Magyarország már készül a háborúra: tankok egész hadseregét készítik fel

Az egyik legkorszerűbb lövészpáncélosok, a Hiúzok bevetése következhet.

Orbán előre megérezte a háború előszelét?

Arról már egy ideje tudni lehet, hogy az elmúlt 4 évben Orbán Viktor mintha csak megérezte volna a háború előszelét, nagyon nagy pénzeket öntött a magyar hadsereg fejlesztésébe.

Annak idején Donald Trumptól még rakétavédelmi rendszert is vásárolt, de a németekkel is lebonyolított különféle fegyverekkel kapcsolatos bizniszeket, megállapodásokat.

Hirdetés

Most pedig úgy tűnik, hogy Orbán Viktor döntését igazolta a jelenkor európai kihívása az egyre eszkalálódó orosz-ukrán háborúval.

Magyarország szuperfegyvert vethet be

Az év végétől folyamatosan érkeznek az új gyalogsági harcjárművek, a Hiúzok.

Az új alakulatok létrehozásánál és felfegyverzésénél a Magyar Honvédség főleg a német mintára alapoz.

A nehézfegyverzetű egységek szállítják védetten a gyalogos katonákat a hadszíntérre, miközben az úgynevezett „páncélgránátosok” fegyverzetükkel támogatják őket.

A tatai nehézdandár alapjárműve a lánctalpas Hiúz, melyet a német Rheinmetall cég gyárt és az újonnan épülő zalaegerszegi gyárban szerelik össze.

A Hiúzokat Putyin ellen is bevetheti a NATO oldalán?

A Hiúzok annyira modernek főleg egy orosz páncéloshoz képest, hogy sok katonai elemző szerint simán ütőképes hadoszlopot lehetne felállítani belőlük még az orosz tankokkal szemben is.

Ezért ha elméletben tovább eszkalálódna a háború, és a NATO mégis belépne ebbe a háborúba, akkor Magyarország szélsőséges esetben valóban ezeket a magyar Hiúz tankokat küldheti háborúba Putyin hadserege ellen.

A Hiúzok védhetik meg az országot

A Hiúz legfőbb erénye a kimondottan erős védelem, amelyet a nagy tűzereje, remek mozgékonysága és a moduláris felépítése tesz lehetővé.

Utóbbi annyit jelent, hogy viszonylag egyszerűen át lehet alakítani úgy, hogy az adott feladathoz a legjobban alkalmazkodjon.

Hirdetés

A tervek szerint lesz majd egyebek közt, parancsnoki, felderítő, sebesültszállító, légvédelmi/drónelhárító, páncéltörő rakétás és aknavetős változat is.

Ezek ugyanazokból a fődarabokból fognak megépülni, ezért az üzemeltetésük és alkatrészellátásuk is sokkal egyszerűbbnek ígérkezik.

A Hiúzok nagy előnye a fegyvertoronyban ülő parancsnok figyelő műszereinek dobozára rátelepített félcolos nehéz géppuska.

Eredetileg a „hunter-killer” elvet akarták követni a tervezők, ami azt jelenti, hogy a parancsnok felderíti és kijelöli a célokat, amelyekkel a mellette ülő fegyverkezelő (ahogy a katonák nevezik: irányzó vagy toronylövész) felveszi a harcot.

A nehéz géppuskával viszont már a parancsnok is önállóan tud tüzelni. Miközben az irányzó páncéltörő rakétát indít egy ellenséges harckocsira, a parancsnok a saját géppuskájával harcolhat a tankot kísérő gyalogsággal, ez a „killer-killer” szereposztás.

Végső soron ha beütne a baj és a háború tovább eszkalálódna, vagy ne adj Isten az oroszok megtámadnák az országot, akkor a Hiúzok lehetővé tennék az ütőképes védekezést, vagy akár ellentámadást is.

Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű