vasárnap, szeptember 10, 2023
KezdőlapBelföldLehet, hogy újra lehet majd alkoholfogyasztás után vezetni: jön a változás

Lehet, hogy újra lehet majd alkoholfogyasztás után vezetni: jön a változás

Lázár minisztériuma vizsgálja a zéró toleranciát, a BM ellenzi a tiltás feloldását

Lázár János minisztériuma, az Építési és Közlekedési Minisztérium „összegyűjti az ittas vezetéssel kapcsolatos szabályozási gyakorlatokat”

– értesült a 24.hu.

Hirdetés

A zéró tolerancia felülvizsgálatát, a szabályok enyhítését ugyanakkor a Belügyminisztérium határozottan ellenzi.

A téma nem új, a zéró tolerancia 2008-as bevezetése óta szinte évről évre felvetődik az Európában a legszigorúbbak közé tartozó szabályozás megváltoztatása.

Az utóbbi években leginkább a borászok sürgetik, hogy a jogalkotó engedélyezze az autóvezetést a kis mennyiségű alkoholt elfogyasztók számára.

A 2008 előtti szabályozás 0,8 ezrelékes véralkoholszintig megengedő volt, ám azóta a rendőr nem mérlegelhet, az ittas sofőrtől a helyszínen el kell venni a jogosítványát.

Azt, hogy mennyi időre, a későbbi vizsgálat dönti el.

A zéró tolerancia szabályozása szerint, ha egy ittas autóvezető esetében a véralkoholszint nem éri el a 0,50 gramm/liter koncentrációt, illetve 0,25 milligramm/liter légalkohol-koncentrációt, akkor szabálysértésről beszélünk, ha meghaladja, az bűncselekmény.

Egy átlagos – nagyjából 80 kilós – férfi esetében két pohár, 5–6 százalék alkoholtartalmú sör idéz elő 0,5 ezrelékes véralkoholszintet közvetlenül az elfogyasztást követően, ami – testsúlytól függően – 3-6 óra múlva ürül ki a szervezetből.

közlekedési tárca a hazai közlekedési kultúra, a közlekedési szabálykövetés növelését fontosnak tartja, ennek jegyében megkezdődött a közlekedési magatartást befolyásoló szabályok általános vizsgálata.

A nemzetközi gyakorlat és szabályozás megismerése érdekében készülő felmérés érinti – a többi között – az ittas vezetéssel kapcsolatos szabályozási gyakorlatok összegyűjtését is

Hirdetés

– írták, hozzátéve: Lázár János a július 11-i sajtótájékoztatóján beszélt a témáról, s ugyanezen az eseményen azt jelentette be, hogy felülvizsgálják a KRESZ-t.

A miniszter a B kategóriás jogosítvány megszerzésének átalakításról is beszélt, a zéró tolerancia ügyére azonban nem tért ki.

A magyar turisták kedvelt úti céljai közül Horvátországban, Olaszországban és Görögországban is megengedőbbek a szabályok: ott a 0,5 ezrelékes véralkoholszint még tolerált, ahogy Németországban is, míg Lengyelországban 0,2 ezrelék a limit.

Csehországban, Romániában és Szlovákiában viszont hazánkhoz hasonlóan a zéró tolerancia elve érvényes.

Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű