vasárnap, szeptember 10, 2023
KezdőlapBelföldLecsapott Magyarországra a félelmetes undulatus asperatus

Lecsapott Magyarországra a félelmetes undulatus asperatus

Hőhullámok és teljes sötétség fényes nappal: durva hatást okozott a rettegett undulatus asperatus.

Lélegzetelállító hullámfelhők miatt borult sötétbe az ország középső része. A hullámfelhők nem mindig jeleznek vihart, kedden azonban másképp történt Magyarországon.

A hidegfront folyamatosan halad kelet felé, a szerda reggeli órákban köd képződhet.

Hirdetés

FONYÓD-VÁRHEGYEN PÉLDÁUL 98 KILOMÉTER/ÓRÁS LÖKÉST RÖGZÍTETTEK.

De nemcsak szél, hanem eső is érkezett, nyugaton többfelé zivatarok formájában. Szombathelyen például délután 6 óráig 35 milliméter hullott.

Feleakkora hőmérséklet és félhomály

Emellett a különös időjárási jelenségek közé tartozott, hogy a délutáni órákban feleakkora volt a hőmérséklet-különbség az ország északnyugati részén fekvő Kendig-csúcson, mint az ország keleti, középső részén, ahol 32 fokot is mértek.

Az esős, viharos időjárással jár az is, hogy látványos, de olykor félelmetesnek tűnő felhők jelentek meg az égen a délutáni órákban a Dunántúl keleti tájai és a középső országrész felett. A felhők úgynevezett undulatus asperatus felhők voltak.

Az undulatus asperatus a hullámzó vagy zavaros megjelenéséről kapta a nevét.

Ezek a felhők általában vihar előtt alakulnak ki, és szinte hullámzó tengerként néznek ki az égen. A nevük latin eredetű, és „zavaros hullámokat” jelent.

A meteorológusok még mindig tanulmányozzák ezt a felhőtípust, hogy jobban megértsék, milyen körülmények és milyen időjárási viszonyok között alakulnak ki

– írja az Időkép.

Komoly változások

A csapadékzóna éjszaka még tovább vonul kelet felé, többfelé esőt, záport, helyenként zivatart okozva. Reggel már csak a Tiszántúlon és a déli határnál lehet eső, zápor.

Hirdetés

A FRONT MÖGÖTT ÉSZAKNYUGAT FELŐL HATÁROZOTTAN SZAKADOZIK, CSÖKKEN A FELHŐZET, DE A SZÉLVÉDETT TÁJAKON PÁRA- ÉS KÖDFOLTOK IS KÉPZŐDHETNEK.

Az északnyugati-nyugati szél a front mentén megélénkül, a zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is előfordulhatnak.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 19 fok között alakul.

Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű