vasárnap, szeptember 10, 2023
KezdőlapKülföldLecsap a Cerberus: 43 de akár 48 fok is jöhet - készüljön...

Lecsap a Cerberus: 43 de akár 48 fok is jöhet – készüljön mindenki

Az ESA már kiadta a vészjósló előrejelzést Európa nagy részére. Magyarországon ez várható!

Brutális hőhullám csap le ránk

Már most is a Cerberus felelős a jelenlegi hőségért a térségben, de ez csak rosszabbodik a hétvégén Dél-Európában – olvasható az Európai Űrügynökség (ESA) előrejelzésében. Eszerint Európa földközi-tengeri országainak egyes részein a hőség a 48 fokot is elérheti a régiót sújtó magas légköri nyomású rendszer érkezése miatt.

A forróságot hozó légköri rendszer Észak-Afrika felől érkezett.

Hirdetés

Cerberus egy hatalmas, háromfejű kutya volt a görög mitológia szerint. Senkinek sem sikerült megszelídíteni, csak Hádésznak, az alvilág urának, így az ő szolgálatába állt.

A hőhullám által sújtott országok vészhelyzeti intézkedéseket készítettek elő.

Ezek elsősorban Spanyolországot, a Kanári-szigeteket, Franciaországot, Olaszországot, Törökországot, Ciprust és Görögországot érintik. Athénban és más görög városokban az állami munkahelyeken és számos magánvállalkozásban változtattak a munkaidőn, hogy a legmelegebb órákat elkerüljék, a klimatizált helyeket megnyitották a lakosság számára.

Az Akropoliszt ideiglenesen lezárták pénteken, helyi idő szerint dél és délután 5 óra között nem látogatható, mert napközben már 41 fokot mértek a görög fővárosban.

A Cerberust nyomon követő ESA arra figyelmeztet, hogy a hőhullámot Európa északi részei is érezik.

„Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban, Németországban és Lengyelországban komoly hőhullám várható, Szicília és Szardínia szigetén 48 Celsius-fokig emelkedhet a hőmérséklet”

– áll az ESA friss közleményében.

Olaszországban a hatóságok tíz nagyvárosra adták ki a hétvégére a legmagasabb szintű hőségriasztást.

Ezek között találjuk Rómát, Firenzét, Bolognát vagy éppen Perugiát. Luca Lombroso olasz meteorológus előrejelzése szerint a jövő héten csak fokozódik a hőség, a legrosszabbra az ország középső részén lehet számítani.

Kedden és szerdán Rómában és Firenzében már a 40 fokot is meghaladja a hőmérséklet, ahogyan észak felé tolódik a hőhullám.

Hirdetés

Az előrejelzések szerint azonban nem lélegezhet fel Dél-Európa, ha enyhül Cerberus szorítása, mert a nyomában újabb hőhullám érkezésével számolnak.

Az Egyesült Államok sem menekül meg a hétvégi hőségtől

Ugyanez a helyzet egyébként El Pasóban és Texasban is, ahol már a 27. egymást követő napon mértek jóval 40 fok feletti hőmérsékletet, és ezzel megdőlt az 1994-ben regisztrált 23 napos hőhullám – írja összesítésében a BBC.

A SIVATAGI DEATH VALLEY-BEN, AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK LEGFORRÓBB RÉSZÉN AKÁR 54 FOK IS LEHET.

Ez várható Magyarországon

Tény, hogy érdekesen alakult eddig a nyár, az elmúlt évekkel ellentétben idén nem alakultak ki összefüggő hőségperiódusok, mert a meleg napok láncolatát mindig megszakították kisebb hideghullámokkal érkező frissítő zárporok, zivatarok.

Így elviselhető volt a nyár eddigi része.

Azonban a Cerberus hatásait még mi is megérezhetjük, így hamarosan mi is arra kell hogy számítsunk, hogy némileg meg fog emelkedni a hőmérséklet

-vélik a szakemberek.

Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű