vasárnap, szeptember 10, 2023
KezdőlapÉletmódKannabisz: képes "éjjellátó" módba kapcsolni az emberi szemet, elképesztő hatására derült fény

Kannabisz: képes „éjjellátó” módba kapcsolni az emberi szemet, elképesztő hatására derült fény

Magát az emberi szemet képes sokkal fényérzékenyebbé tenni, de a most felfedezett hatás valami elképesztő, és ez még csak a jéghegy csúcsa…

A kannabisz eddig kevésbé ismert hatására derült fény

A kannabiszról egyre több olyna pozitív tulajdonsága derül ki, ami alapjaiban változtathatja meg a nyugati mediciát.

Már cska azért is, mert például fájdalomcsillapító és öregedés gátló hatására is fény derült az elmúlt években,d e kapcsolatba hozátk már a rák ellenszerével is.

Hirdetés

Ez utóbbival kapcsolatban még mindig komoly vizsgálatok folynak, annyi biztos, hogy képes a kannabisz jelentősne enyhíteni a kemoterápia tüneteit és vannak bizonyos rákellenes vegyületei is.

A szemet képes „éjjellátó” üzemmódba kapcsolni

Most az emberi látással kapcsolatban derült ki valami: a kannabisz képes a szemünket egyfajta “éjjellátó” üzemmódba átkapcsolni.

A szó szoros értelmében.

Jamaicában több megfigyelés szerint a marihuánafogyasztó halászok jobban navigálnak a hajóikkal éjjel, hasonló változás figyelhető meg a hasisozó marokkói bányászok és halászok körében is.

Egy újabb kutatás azt mutatta ki, hogy a THC magát a szemet teszi érzékenyebbé a fényviszonyok kisebb változására is.

Ennek oka az lehet, hogy a THC gátolja egy bizonyos fehérje munkáját, és ez a fehérje nátrium-, kálium- és kloridionokat szállít.

Ezek az ionok határozzák meg az idegsejtek töltését.

Összességében az derül ki a kísérletekből, hogy a kannabinoidok csökkentik a kloridion-koncentrációt a retinában, ezáltal pedig a retina érzékenyebbé válik.

Nagyon jelentős felfedezés

Ez az egész orvostudományi szempontból nagyon jelentős “erő” és érv a kannabisz fogyasztása mellett.

A felfedezés ráadásul azért is nagyon jelentős, mert a látássérültek állapotának jelentős javítására is fel lehet használni a jövőben a kannabisz ezen „mellékhatását.”

Hirdetés

Sőt, más szembetegségek kezelésére is jó lehet.

Már folynak olyan kutatások is, melyek arra irányulnak, hogy a szemüveg kiváltható legyen kannabisz készítményekkel is, de ezek még meglehetősen korai stádiumban járnak.

Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű