kedd, március 21, 2023
KezdőlapKülföldIsmeretlen vírusokat szabadíthat ránk az olvadó jég az Északi-sarkon

Ismeretlen vírusokat szabadíthat ránk az olvadó jég az Északi-sarkon

A tudósok szerint nagyon nagy a baj.

Nem tudni egyelőre, hogy a kockázata mennyire magas, de az már biztos hogy valós annak, hogy a következő világjárvány akár éveken belül bekövetkezzen, ráadásul a jég alól rászabadulva az emberiségre.

Már volt rá precedens

A tudósok egy ideje már kongatják a vészharangot atekintetben, hogy a klímaváltozás okozta felmelegedés hatására a jégolvadás miatt eddig ismeretlen vírusok aktiválódhatnak újra a természetben.

Hirdetés

Mint modnják: a következmények beláthatatlanok lehetnek.

Évekkel ezelőtt például Szibéria tájain az állandóan fagyott talaj, a permafroszt kezdett el olvadni, ekkor több olyan eset is történt, hogy a helyi közösségekben elszigetelt himlő járvány tört ki.

Mint később kiderült: ennek oka az volt, hogy Szibériában számos olyan temető van, amelyben fekete himlőben elhunyt emberek tetemei nyugszanak.

A fagy konzerválta a tetemeket, és bennük a kórokozókat.

Ezek a tetemek most felengednek, a ragály pedig kiszabadul.

A kutatók nem a levegőbe beszélnek. Az 1890-es években például a Kolima-folyó mellett feketehimlő-járvány tört ki, a lakosság 40 százaléka belehalt.

Sok ezer emberről van szó. A hullákat épphogy csak elkaparták a folyóparton a fagyott földben.

1979-ben az ENSZ egészségügyi szervezete (WHO) hivatalosan bejelentette, hogy a fekete himlő immár a múlté: nem lesz több ilyen megbetegedés.

Tényleg ketyeg az emberiség ideje?

Többek között mégis ez az eseménysor bizonyította, hogy a jég olvadása katasztrofális „meglepetéseket” tartogathat a civilizációnk számára.

Csak idő kérdése, hogy valami a civilizációra szabaduljon?

Az olvadó jégből kiszabaduló víz, valamint a globális felmelegedés miatt új helyeken megjelenő gazdatestek révén az Északi-sarkkör jegébe fagyott vírusok kiszabadulhatnak, így akár új járványok is kialakulhatnak – figyelmeztettek a Torontói és az Ottawai Egyetem kutatói egy szerdán közzétett tanulmányban.

Hirdetés

Kutatásuk kiindulópontja, hogy a vírusoknak mindenképpen gazdatestre – emberekre, álltokra, növényekre vagy gombákra – van szükségük a szaporodáshoz, és olykor egyik gazdatestről a másikra is át tudnak kerülni, ahogy ezt a koronavírus-járvány esetében megfigyelték.

A kutatás eredménye szerint a vírusok terjedésének magasabb volt a kockázata az Északi-sarkhoz közelebbi részen.

A Déli-sarkon is durva vírusok lehetnek, de ott jóval kevesebb az állat és az élővilág, pláne az ember, így inkább az Északi-sarkon kell majd komoly járvány lehetőségére felkészülni a jövőben.

Már évek óta egyre nagyobb számban fedeznek fel ismeretlen vírusokat a gleccserjégben.

Az olvadó jég miatt pedig egyre nagyobb mennyiség gyűlik fel a bolygón, melyből reaktiválódhatnak akár emberre is halálos kórokozók.

Az utóbbi két évben világosan láttuk, milyen hatásai lehetnek egy járvány terjedésének”

– szögezte le Lemieux.

A covid figyelmeztetés volt a világnak, az igazán nagy járványok még az emberiség előtt állnak.

A következő 3 év a világjárványokról szólhat?

Nagyon el kell gondolkodnunk és fel kell készíteni valamennyi ország egészségügyi rendszerét arra, hogy a következő években újabb járványok törhetnek ki.

Ez már most is jól látszik, hiszen maga Bill Gates is többször figyelmeztetett már arra, hogy a következő világjárvány egészen biztosan éveken belül ránk szabadulhat.

Sőt, ő maga még azt is meg merte kockáztatni, hogy talán bizonyos értelemben mesterséges lesz ez a járvány.

Azt értette ezalatt, hogy akár bioterroristák által szélnek eresztett lépfene, vagy egyéb módosított kórokozók okozhatnak világszintű kataklizmát.

Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű