kedd, március 21, 2023
KezdőlapBulvárII. Erzsébet súlyos rákbeteg volt: kiszivárgott, hogy fájdalmai voltak az utolsó hónapokban

II. Erzsébet súlyos rákbeteg volt: kiszivárgott, hogy fájdalmai voltak az utolsó hónapokban

A néhai brit uralkodónő életrajzi könyve megdöbbentő tényeket szellőztetett meg. II. Erzsébet csontvelőrákban szenvedhetett, a tünetek alapján nyilvánvaló jelei voltak hogy közeleg a halála.

II. Erzsébet rákos volt, erről kevesen tudhattak

Immáron bizonyossá válhat a gyanú, hogy nem csak úgy meghalt időskori állapota miatt II. Erzsébet, hanem állapotának romlásában erőteljesen közrejátszhatott az is, hogy csontvelőrák alakult ki nála.

A királynő idén szeptemberben hunyt el, a halál hivatalos oka a halotti jegyzőkönyveb pedig csak annyit tárt fel, hogy „idős kora” miatt.

Hirdetés

Szeptember 29-én a National Records of Scotland nyilvánossá tette II. Erzsébet halotti anyakönyvi kivonatát, így a halál hivatalos oka is kiderült – az iratokban valóban az „időskort” jelölték meg.

Akkor még úgy lehetett tudni, hogy a jó ideig kicsattanó Erzsébet – aki uralkodása alatt is csak alig volt beteg – tényleg egyszerűen „elaludt” 70 éves uralkodása után.

A betegségét tehát jól titokban tarthatták, csak a legszűkebb család tudhatta és orvosai.

A tünetek alapján ma már egyértelmű?

Minderről Gyles Brandreth a frissen megjelent, Elizabeth: An Intimate Portrait című Erzsébet királynőről szóló könyvében ír.

„Hallottam, hogy a királynőnek csontvelőrákja volt, ami meg is magyarázza állandó fáradtságát, jelentős fogyását, és azokat a mozgásszervi problémákat, amelyekről élete utolsó évében gyakran beszéltek”

– írta Brandreth a könyvében.

„A csontvelőrák leggyakoribb tünete a csontfájdalom, különösen a medence és a hát alsó részén, ez pedig egy olyan betegség, amely leggyakrabban az időseket érinti.

A betegségre jelenleg nincs ismert gyógymód, de a kezelés – beleértve az immunrendszer szabályozását segítő és a csontok gyengülését megakadályozó gyógyszereket is – csökkentheti a tünetek súlyosságát, és hónapokkal vagy két-három évvel meghosszabbíthatja a beteg túlélését”

– áll a könyvben.

Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű