vasárnap, szeptember 10, 2023
KezdőlapTudományIdegenek tanyázhatnak egy távoli csillag körül: mesterséges szerkezet jeleit észlelték?

Idegenek tanyázhatnak egy távoli csillag körül: mesterséges szerkezet jeleit észlelték?

A tudósok és csillagászok sem zárják ki a lehetőségét, hogy egy fejlett földönkívüli faj technológiai nyomaira akadtak.

Nem tudni, mi lehet, de akár idegen megastrutúra sem kizárt

Meglepő új felfedezést tettek a közelmúltban kutatók azzal a távoli csillaggal kapcsolatban, ami pár évvel ezelőtt azért került be a hírekbe, mert azt feltételezték róla: egy óriási idegen építmény, egy Dyson-gomb lehet körülötte.

A Dyson-gömb annak az elmélete, hogy értelmes lények olyan gömböt építenek egy csillag köré, ami annak minden kisugárzott energiáját felfogja.

Így hatalmas mennyiségű energiára tesznek szert.

Hirdetés

A kifejezést Freeman Dyson amerikai fizikus és matematikus alkotta meg 1960-ban.

A csillagot 2009-ben felvették azok közé a csillagok közé, amelyekről feltételezik, hogy Föld-szerű bolygók keringenek körülöttük.

2015 októberében bolygóvadászok (amatőr csillagászok) a Kepler-űrtávcső felvételei alapján észrevették, hogy a csillag fényessége szabálytalan módon változik.

A fényességváltozást a csillag körül keringő ismeretlen objektumoknak tulajdonították.

Amikor a bolygóvadászok megosztották a felfedezést a Yale Egyetem csillagászával, Tabetha Boyaijannal (csillagász), a következőt nyilatkozta:

,,Sose láttunk még semmi olyasmit, mint ez a csillag. Nagyon furcsa volt. Azt hittük, hibásak az adatok vagy a távcső, de mindent rendben találtunk.”

Idegenek építhették? Még semmi sem kizárt

Az egyetlen természetes ok, amit el tudnak képzelni, hogy rengeteg üstökös halad el a csillag előtt. Ugyanakkor a kutatók szerint egyelőre ez a teória se tudná teljesen megmagyarázni, amit a Kepler látott.

A következő lehetséges magyarázat, hogy mesterségesen épített objektumokról van szó.

,,Az idegenek mindig a legutolsó hipotézis, ami felmerülhet, de ez úgy néz ki, mint amit egy idegen civilizáció építene.”

– mondta Jason Wright a Penn State Egyetemről.

Hirdetés

Próbálják felvenni „velük” a kapcsolatot

A döbbenetet külön erősíti, hogy miután a KIC 8462852 csillag tekintetében (is) 100 éve tartó fényesség-változás feljegyzéseket most újból, és alaposabban átnézték, kiderült, hogy a csillag fényerejében ezen időintervallum alatt, több, mint 20%-nyi fényesség-csökkenés következett be!

Ezt pedig a jelenleg érvényes csillagfejlődés-modellekkel nem tudják összhangba hozni!

Nem véletlen tehát, hogy 2016 óta a SETI és más programok keretében is elkezdték a csillag körül az értelmes civilizáció utáni nyomok kutatását.

Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű