kedd, március 21, 2023
KezdőlapÉletmódGyömbér: tényleg tízezerszer hatékonyabb, mint a kemoterápia? Egy lehetséges áttörés nyomában

Gyömbér: tényleg tízezerszer hatékonyabb, mint a kemoterápia? Egy lehetséges áttörés nyomában

Érdekes kutatási eredmények láttak napvilágot az utóbbi években, egyesek már most a „rákgyilkos gyökérként” hivatkoznak rá. De vajon ez lehet a jövő rák ellenszere?

Megdöbbentő állítások

A gyömbér egyes információk szerint akár 10.000-szer hatékonyabb lehet a kemoterápiánál.

Az igen erős állítást azonban igazolni kell, hiszen bizonyítékért kiált, ha ez valóban így van, mivel mondanunk sem kell, ez alapjaiban írná át a rák elleni harcot.

Hirdetés

Az állítás számos féltudományos oldalon terjedt már el, de sehol sem lehet konkrétabb bizonyítékokat olvasni arról, hogy ez valóban így lenne.

Az egész azonban még így is egy igen reményt keltő felfedezés lehet, de erről majd lentebb.

A lényeg és az állítás az ezzel foglalkozó cikkekben az, hogy egy Petri csészében kísérleteztek, megdöbbentő eredményekkel.

Később mesterségesen gerjesztett rákos sejtkultúrákra „eresztették rá” a gyömbér hatóanyagait, el is hatalmas siker volt.

A gyömbér valóban jelentős áttörés, de nem úgy

A gyömbérben található vegyületeket rákos betegektől származó emberi szöveteken is kipróbáltál Az eredmény itt is nagyon biztató volt.

Arra azonban egyelőre nincs hiteles és konkrétabb bizonyíték, hogy valóban 10.000-szer erősebb lenne, mint egy kemoterápia, bár kétségtelen, hogy idővel beépülhet pozitív hatásai miatt az orvoslásba.

Ellenben ténylegesen áttörést jelentő hatásokat mértek és tudtak bizonyítani, ami valamilyen szinten mégis a jövő egyik rák elleni zászlóshajójává teheti a gyömbért.

A minnesota-i egyetem Hormel intézetén fedezték el a megdöbbentő tényt, hogy, hogy a gingerol, amely a gyömbérben található fito-tápanyag segítheti a vastag- és végbél rákos sejtjei növekedésének megakadályozását.

A gyömbér hatóanyagai képesek ugyanis blokkolni a rákos sejtek működését, emiatt azok vagy nagyon lelassulnak, vagy egyszerűen el is halnak teljesen.

Sőt, még egy rendkívül pozitív hatását figyelték meg. Mégpedig azt, hogy képes megszüntetni, vagy legalábbis nagymértékben csökkenteni a kemoterápia bizonyos káros mellékhatásait.

Hirdetés

Valójában tehát az eredeti állítás, miszerint a gyömbér akár tízezerszer is hatékonyabb lehet, mint a kemoterápia nem igaz, vagy legalábbis nincs bizonyíték rá, ellenben a gyömbér a kemoterápiával kombinálva valóban drámai eredményeket hozott egyes kísérletek során.

Kína és a Távol-Kelet több ezer éve hivatkozik rá

A gyömbér nem először került már a rákkutatók látókörébe. Az igazság az, hogy bizonyos mértékű rákellenes hatásairól már évtizedek óta tudnak.

A benne lévő anyagok és enzimek ugyanis erősen képesek hatni a szervezetünk tumor szupresszív génjeire.

Számos betegnél javulást figyeltek meg, egyértelműen a gyömbér elfogyasztását követően. Kiderült, hogy a prosztata rákos betegségeit is enyhíti, visszaszorítja, de a mellrák esetében is gátolja a kóros folyamatokat.

Emellett egy érdekes hatása az, hogy a Helicobacter pylori baktériumtörzset is képes “kimosni” a szervezetből.

Mindezek mellett Kína és a Távol-Kelet már több ezer éve hivtakozik a gyömbér gyógyhatásaira.

Ha egy növény ennyi mindenre jó, nyilvánvaló, hogy a rákkutatók kíváncsiságát is felkelti.

Egyelőre még számtalan kutatás folyik a témában, így egyértelműen nem jelenthető ki, hogy valóban csodaszer találtak volna a tudósok a rák ellen.

Az viszont ellenben reális lehetőség lehet, hogy közvetve, közvetett módon segíthet a rák elleni harcban, ami egyre inkább tűnik úgy, hogy végül megnyerhető lesz a gyilkos kórral szemben.

Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű