kedd, március 21, 2023
KezdőlapÉletmódFalusi disznósajt: a vidéki nagymamák erre esküsznek betegségek ellen, ismered, fogyasztod?

Falusi disznósajt: a vidéki nagymamák erre esküsznek betegségek ellen, ismered, fogyasztod?

Ma már egyre kevesebben fogyasztják, pedig számtalan jótékony hatása van, a népi hiedelem szerint pedig többek között a ropogó térdet is gyógyítja, ráadásul otthon, házilag is könnyen elkészíthető.

A népi hiedelem egyik fontos „gyógy” étele?

Ettél már valaha disznósajtot? Akkor tudod, hogy mennyire finom. De vajon tisztában vagy azzal, hogy milyen jótékony hatásai vannak?

Mára a média és a társadalom azt sulykolja az emberekbe, hogy az egészséges élet az a zsírmentes és fűszermentes élet, holott ez nem így van.

Hirdetés

Régebben, dédnagymamáink idejében még sokkal több volt az egészséges ember, és az idősek is sokkal fittebbek voltak, mint napjaink vénjei.

Ez a kicsattanó egészség pedig egyértelműen az étrendben keresendő.

Régebben tényleg egészségesebben főztünk, természetesebb alapanyagokból.

Az egyik kedvenc volt a disznósajt, mely a nép gyógyászatban is alkalmazott volt, amolyan étrendbe épített kiegészítésként.

Tudtad például, hogy a zsír önmagában nagyon sok esetben gyógyítja, vagy legalábbis javítja az ekcémás tüneteket?

A neten, de talán még ismerőseid körében is fogsz olyat találni, aki csak erre esküszik.

A zsír ugyanis remekül hidratál és ma is sok krém egyik összetevője valamilyen állati zsír.

A disznósajtban is sok a zsír, mindemellett tápláló és bár nehéz ételnek számít már, bátran fogyaszthatunk belőle, mert egész napra ellát minket energiával.

Csodát tud tenni a fájó ízületekkel is

A disznósajtban rengeteg az állati porc, ami természetes úton segíti az ízületeink regenerálódását, így akinek ilyen problémája van, és fáj, vagy ropog a térde, annak nagy segítsége lehet a disznósajt.

Elkészíteni sem bonyolult

A fejet jól megmossuk, a szemeket kivágjuk, az orrlyukat kitisztítjuk, a fogakat megsúroljuk.

Ezután enyhén sózott vízben nagyon puhán főzzük, néhány szalonnabőrt is teszünk melléje.

Hirdetés

Amikor a csontok már kihullnak a húsból, vegyük ki a fejet a fazékból, és tisztítsuk meg a csontoktól.

A húst vágjuk ujjnyi széles csíkokra, ízesítsük sóval, paprikával, fokhagymával.

Amikor jól összekevertük, öntsünk rá két-három decit a fejléből, keverjük jól össze és tegyük az előre elkészített gyomorba.

A tálba visszamaradt levet is öntsük hozzá. Vágjuk bele a nyelvet is.

A sajtot úgy főzzük, mint a hurkát, főzés közben villával időnként megszurkáljuk.

Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű