kedd, március 21, 2023
KezdőlapÉletmódEz az erdélyi több száz éves gyógymód biztos szer a nátha ellen:...

Ez az erdélyi több száz éves gyógymód biztos szer a nátha ellen: próbáltátok már?

Egy erdélyi recept, ami állítólag nagyon hatásos a nátha ellen, remek népi gyógymód a téli betegség ellen. Ki az aki ismerte?

A lucskos és hideg, téli idő beköszöntével az embernek nem árt felfrissítenie a lehetséges megfázás, nátha elleni népi gyógymódok listáját.

Mert fontos, hogy ne azonnal a gyógyszeres dobozhoz nyúljunk.

Hirdetés

Sokszor hatásosak (vagy még hatásosabbak is) a természetes dolgok, melyeket nagymamáink, dédmamáink valódi „csodaszernek” tartottak.

A hagyományos gyógymódokban a magyarok több mint 70%-a hisz, ezek hatásosságát pedig számtalan esetben igazolta már a tudomány is.

Vannak, amiket csak a tapasztalat bizonyít, de sokan ezzel is beérjük, csak egészség legyen.

Ahogyan mondani szokás, fűben-fában orvosság…

A borsos, forralt pálinka az egyik „csodaszer”, amelyet a dédanyáink előszeretettel alkalmaztak kicsik és nagyok körében egyaránt. Igen, jól olvastad!

A gyerekeknek is adtak belőle, ha nagy volt a baj, mivel erős lázcsillapító híján valamivel el kellett altatni a kicsiket, hiszen az alvás hozzájárul a gyógyuláshoz, mert a szervezetünk ebben az állapotban kapcsolja be a regeneráló folyamatokat.

Természetesen nem szabad alkoholt adni a gyerekeknek, ezt a népi gyógymódot senki ne próbálja ki 18 éves kor alatt!!!

Ez egy szinte elfeledett Erdélyi, egész pontosan Temes megyei recept, amelyet a kisebb falvakban még a mai napig alkalmaznak a nagymamák (személyes tapasztalat – a szerk.).

Aki egyszer kipróbálja, biztosan megtanulja elkészíteni, így terjed családról családra a módszer, amelyhez csupán 4 hozzávaló szükséges:

  • pálinka (mindegy, milyen)
  • fekete bors,
  • víz,
  • valamilyen teafű (lehetőség szerint nátha ellen hatásos)
  • és méz

Megbolondítható citrommal, gyömbérrel, fahéjjal, szegfűszeggel és egyebekkel, de nem feltétel.

Hirdetés

A lényege az egésznek, hogy a pálinkát nem forraljuk agyon, hanem készítünk egy gyógyteát, és teszünk bele némi pálinkát.

Egy hagyományos bögre teába illik beletenni egy kupica szíverősítőt, majd megborsozni – vigyázva, egy kiskanál mézzel elviselhetőbbé lehet tenni az elegyet.

Ezt olyan forrón fogyasztani, amennyire csak lehet, illetve 2-3 csésze is kijuthat a jóból, mivel jól megizzasztja a beteget, ezzel együtt el is álmosítja.

Ezért nevezik ágy szélén ülős itókának.

Vigyázat!

Ez a recept nem mindenkinek való, mivel sok cukrot és alkoholt tartalmaz, cukorbetegek például nem fogyaszthatják!

Ezeket vedd figyelembe, mielőtt elkészítenéd!

Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű