vasárnap, szeptember 10, 2023
KezdőlapTudomány"Elhuny nagymamám azt mondta, hogy térjek vissza" Áttörést hozott a túlvilágot vizsgáló...

„Elhuny nagymamám azt mondta, hogy térjek vissza” Áttörést hozott a túlvilágot vizsgáló kísérletsorozat

Egy soha nem látott kutatás eredményei most láttak nemrég napvilágot és választ adhatnak arra, hogy mi történik az emberi tudattal akkor, amikor az élet és a halál között lebegünk.

Az élet és halál közti rejtélyt válaszolhatta meg egy tudóscsoport

Ez a stádium tulajdonképpen nem más, mint a túlvilág előszobája, már ha hinni lehet a túlvilágról szóló beszámolóknak a halálközeli élményeket átélők szájából.

A tudomány egészen eddig nem tudott pontos választ adni arra, hogy van-e valami odaát, és hogy a halál közelségében a tudatunk, az emberi agy mit érzékelhet a külvilágból.

Hirdetés

Dr. Sam Parnia több ízben élte már át emberek újraélesztését, azaz látta, milyen amikor a halálból hoztak valakit vissza, és foglalkoztatni kezdte a kérdés.

25 éven át harcolt azért, hogy egy nagyszabású, etikailag kissé aggályos kísérletsorozatot hajthassanak végre, ami választ adhat néhány fontos kérdésre.

Dr. Sam Parnia kutatásai

Dr. Sam Parnia maga is hisz abban, hogy talán több mindent érzékelhet a tudatunk akkor is, ha mi már nem vagyunk saját tudatunkban, hangozzon bármilyen paradox módon is ez.

Parnia és munkatársai 567 olyan férfit és nőt vontak be tanulmányukba, akik valamelyik egyesült államokbeli vagy nagy-britanniai kórházban estek át újraélesztésen.

A vizsgálat a gyakorlatban úgy zajlott, hogy amikor az egészségügyi szakemberek megkezdték egy-egy beteg újraélesztését, riasztották a kutatókat is, akik hordozható elektroenkefalogram (EEG) segítségével figyelték az idegsejtek elektromos aktivitását az agy különböző részein, emellett mérték az agykéreg felszíni régióinak oxigéntelítettségét is.

Egy tablet és a betegek fülére helyezett Bluetooth-fejhallgató segítségével pedig azt is megvizsgálták, miként hatnak az egyes képi- és hanghatások a tudattalan tanulásra ebben az állapotban.

Ehhez a tableten tíz kép egyikét villantották fel, majd öt perc alatt egy előre felvett hang percenként ismételte el az alma, a körte és a banán szót.

Halott nagymamája szólt neki, hogy térjen vissza

Az 567 emberből végül 63 ember élte túl, ebből pedig 28 túlélőnek voltak vizsgálatai.

Tizenegyen közülük a szívmegállás emlékéről is beszámoltak.

Hirdetés

Hat túlélőnek voltak transzcendens élményei, hárman pedig álomszerű élményekről számoltak be. Összesen hatan emlékeztek vissza a haldoklásukra.

Sőt, volt olyan túlélő is, aki állítása szerint hallotta, amint elhunyt nagyanyja azt mondja neki, hogy térjen vissza.

Dr. Parnia összegezte a kísérletsorozatot és annak eredményeit és kijelentet, hogy ezek az élmények nem lehetnek téveszmék, látomások vagy hallucinációk.

Ezek valósak amiket a túlélők ténylegesen átéltek.

Halál utáni tudatosságot mértek először a tudomány történetében

Érdekes, hogy a kutatók által megkérdezett résztvevők egyike sem emlékezett arra, hogy látta volna a tableten felvillanó képek valamelyikét, és csak egyetlen ember tudta felidézni a megnevezett gyümölcsöket.

A kutatók 53 résztvevőnél figyeltek meg agyi aktivitásra utaló jeleket, beleértve az úgynevezett gamma-, delta-, théta-, alfa- és béta-hullámokat. Ezek némelyike normális esetben akkor jelentkezik, amikor az emberek tudatuknál vannak és gondolkodnak, vagy visszaemlékeznek valamire. A tanulmány szerzői szerint ez az első eset, hogy szívmegállást követő újraélesztés során tudatosságra utaló biomarkereket tudtak azonosítani.

Vagyis ezek az emberek tudatuknál voltka, érzékeltek a szívmegállást követően is.

Hogy ilyenkor hol volt pontosana tudatuk,vagy ők maguk?

Az már egy még izgalmasabb kérdés amire egyelőre senki sem tudja a választ.

Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű