vasárnap, szeptember 10, 2023
KezdőlapTudományEgyre több a Föld felé sugárzott ismeretlen jel: idegen civilizációk próbálnak kapcsolatba...

Egyre több a Föld felé sugárzott ismeretlen jel: idegen civilizációk próbálnak kapcsolatba lépni velünk?

Egyre több tudós veti fel a lehetőségét annak, hogy valóban mesterséges jelek sorozatával állunk szemben. Már 22 egyértelműen megmagyarázhatatlan jelet észleltek.

Már valóban üzennek az emberiségnek?

A titokzatos rádiókitörések eredete máig ismeretlen, több természettudományos magyarázat felmerült már arra, hogy mik lehetnek, azonban máig nem nyert bizonyítást egyik sem teljes mértékben.

Éppen ezért óriási talány a tudósok és csillagászok körében, hogy mik okozzák.

Hirdetés

A különféle elméletek között az egyik legizgalmasabb az, hogy ezek földönkívüli civilizációk üzenetei, jelei lehetnek, melyeket a még merészebb elképzelések szerint szándékosan irányítottak a Föld felé

ezzel is jelezve, „itt vagyunk, és látunk titeket”.

Az úgynevezett gyors rádiókitörések (Fast Radio Bursts), amelyek a másodperc ezredrészénél is rövidebb ideig érzékelhetők, több energiát tartalmaznak, mint amit a Napból kapunk 24 óra leforgása alatt.

Egyes vélekedések szerint ráadásul furcsaságok vannak ezekben a jelekben, amik valóban felvethetik az idegen eredet lehetőségét.

Senki sem tudja, mi okozza, bármi lehet

A szóban forgó gyors rádiókitöréseket még 2012-ben észlelték az Arecibo Obszervatóriumban Puerto Ricóban, és az FRB 121102 nevet adták neki.

Az igazi különlegességét az adja, hogy ismétlődik, így a kutatóknak esélyük nyílt arra, hogy megtalálják a forrását.

2016 december 25-én több mint egy tucat ilyen kitörést észleltek, ami ismét közelebb vitte őket a forráshoz, azóta pedig már 200-nál is többször találkozhattak az FRB 121102-vel.

Összesen már 22 olyan rádiókitörést észleltek, ami nagyon más mint bármilyen jel, amit a kozmosz felől a Földön érzékeltek.

Korábban felmerült, hogy egy gyorsan forgó neutron csillag is előidézheti a jeleket, ez az elmélet azonban szintén nem fed le minden kérdést ahhoz, hogy bizonyítottnak legyen tekinthető.

A felfedezés új kérdéseket vet fel ezeknek a rejtélyes objektumoknak a természetével kapcsolatban, valamint azzal kapcsolatban, hogy mennyire hasznosak a galaxisközi tér természetének tanulmányozására szolgáló eszközként.

Nincs kizárva, hogy földönkívüliek próbálnak kapcsolatot teremteni

Az igazság az, hogy egyelőre nagyon keveset tudunk a szaknyelvben csak FRB-knek nevezett kitörésekről…

Hirdetés

Az azonban az biztos, hogy olyan erőteljes forrásból kell érkezniük, amely egy ezredmásodperc alatt termel annyi energiát, mint a Nap 80 év alatt.

Ez pedig, bármilyen furcsán is hangzik, még a szakma szerint is lehet akár földönkívüli civilizáció.

Az elmélet már csak azért sem zárható ki, mert a jel annyira erős, hogy képes idáig eljutni nagyon messziről.

Ha valakik üzenni akarnának egy távoli bolygóra, azok egy ehhez kísértetiesen hasonló rádiójel sorozatot küldenének, ami minden mástól különbözik a kozmoszban, amivel „felkelthető” egy kevésbé fejlett, de a kozmoszt vizsgálni, „fülelni” képes civilizáció figyelme, mint a miénk

Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű