kedd, március 21, 2023
KezdőlapGazdaságEgyedül maradt Európa az orosz gázzal: a Gazprom halálra ítélte az európaiakat

Egyedül maradt Európa az orosz gázzal: a Gazprom halálra ítélte az európaiakat

Úgy néz ki, az Északi Áramlat kiesése után egyedül maradunk az orosz gázzal az EU-ban, a kontinens a legsötétebb és leghidegebb korszaka jön.

Két nappal azután, hogy robbanásokban megrongálódtak az Északi Áramlat gázvezetékek, a Gazprom bejelentette, hogy leállít minden gázszállítást, amely Ukrajnán keresztül érkezik Európába.

Ezzel gyakoraltilag egyedül fogunk maradni az orosz gázzal.

Hirdetés

A Gazprom döbbenetes, váratlan lépése

Európa jelentős része a tervezettnél sokkal hamarabb és sokkal drasztikusabb módon kényszerül szakítani az orosz gázzal, miután hétfőn, a még mindig tisztázatlan eredetű robbanások következtében kilyukadt az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezeték,

illetve szerdán a Gazprom Twitteren megüzente, hogy egy elszámolási vita miatt teljesen leállítja az Ukrajnán keresztül folytatott gázexportját.

A nyugati titkosszolgálatok arról egyelőre nem bocsátkoztak komolyabb és részletesebb vitába, hogy milyen művelet okozhatta a „merényletet”, de az egyre biztosabb, hogy itt szándékos dologról van szó.

Ráadásul a legaggasztóbb a szakértők szerint az, hogy aki erre képes volt, az sokkal durvább dolgokra is képes.

A CIA már nyáron előre jelezte

A német kormány célzott támadásról beszél, a szabotázs kifejezéstől hangos egész Európa, a CIA pedig már a nyáron jelezte, hogy célponttá válhatnak tengeri csővezetékek – orosz akció célpontjává.

Sokak szerint a válasz egyértelmű, mégpedig az oroszok tehették.

Putyinnak érdeke lehet, hiszen ezzel zavart okozhat, pánikot kelthet, és még jobban aláhúzhatja Európa energiaellátásának törékeny állapotát.

Ezzel annyi a probléma, hogy a két léket kapott vezeték közül az egyiken augusztus vége óta nincs gázkereskedés, a másikon meg soha nem is volt. Ráadásul mindkét vezeték orosz tulajdon.

Putyin célja a harmadik világháború kirobbantása?

Hirdetés

A csövek ezen felül dán és svéd gazdasági területek határán robbantak fel, ami riasztó, de valószínűleg nem elég arra, hogy a NATO egy tagállama elleni konkrét támadásként értelmezze, és egy válaszcsapással világháborúvá korbácsolja az ukrajnai inváziót.

Sokan úgy vélik, hogy ez az a végzetes gumicsont, amire a NATO harapni fog és megtámadhatja az oroszokat, vagy válaszlépéseket tesz, amik nyomán Putyin támadásra hivatkozva bevetheti az atomot.

Ha ez volt a terve, és mint ismert egyes hírtöredékekből, hogy nem éppen stabil az elmeállapota (erről több titkosszolgálati jelentés is van) akkor a terv úgy néz ki, hogy nem sikerül.

A helyzet deeszkalálása érdekében a svéd külügyminiszter szerdán kijelentette, hogy Svédország nem értékeli ellene elkövetett támadásként a vezetékrobbantást.

Mi jöhet Európa számára?

Lássuk azokat a számokat, hogy mégis, mekkora veszteséggel kell szembenéznünk.

Európa elveszít évi 110 milliárd köbméternyi gázimport-kapacitást.

Oroszország másik jelentős, Európába irányuló gázvezetéke a Jamal-Európa. Ez Fehéroroszországon keresztül Lengyelországba vezet, ám a szállításait az európai szakaszon az oroszok már májusban leállították – így éves szinten 33 milliárd köbméter szállítókapacitás került partvonalra.

Ukrajnán keresztül lép be a kontinensre a Testvériség gázvezeték, amelynek fő ága Szlovákián keresztül ér az EU-ba.

Az ezen keresztül való szállítás a háború elején átmenetileg megszakadt, később újraindult, de szűkülettel. És ez az, amelynek teljes letekerését jelentette be szerdán a Gazprom, ez éves szinten újabb 30 milliárd köbméter kapacitáskiesést jelent.

Európa persze nem marad csővezetékek nélkül más helyekről, de a lépések egyértelműnek látszanak.

Putyin, az orosz vezetés fagyban szenvedve akarja látni Európa jelentős részét.

Amire van is esély, meg nem is. Mint ahogyan az Északi Áramlat megsemmisülését sme látta senki előre, úgy ismét bekövetkezhet valami, amim miatt Európa energiaellátása végveszélybe kerülhet.

Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű