vasárnap, szeptember 10, 2023
KezdőlapGazdaságBetiltanák a bojlereket és a hagyományos gázkazánokat: durva lépést fontolgatnak

Betiltanák a bojlereket és a hagyományos gázkazánokat: durva lépést fontolgatnak

Ez mennyire vágná taccsra az amúgy sem tehetős magyar háztartásokat, családokat? Az EU szigorítása lehet az utolsó koporsószeg a gázkazánoknak és bojlereknek?

Jön a gázkazánok és bojlerek betiltása?

Komoly változások jöhetnek mindössze éveken belül, de az már most kijelenthető, hogy a gázkazánok és bojlerek alkonya ténylegesen beköszöntött.

Aki ilyeneket akar felszereltetni az otthonába, az egyrészt ne tegye, másrészt törvényileg fogják tiltani, így éveken belül már nem is lesz erre lehetősége.

Hirdetés

Az energiaügyi minisztérium javaslata szerint a legszélesebb körben elterjedt villanybojlerek esetében a hőszivattyút, míg a gázkazánoknál a kondenzációs technológiát tennék kötelezővé 2029-től.

A közlés szerint az intézkedési javaslatot a legnagyobb készülékgyártókkal történt egyeztetés után tette az adminisztráció és tárgyalt a fogyasztóvédelmi érdekképviselettel.

A közelmúltban komoly vitát váltott ki az a kormányzati tervezet, amely az évtized közepére az új építésű ingatlanok esetében megtiltaná a gáztűzhelyek beszerelését.

Durva többletköltség a családok számára

A javaslatot ugyanakkor több bírálat is érte szintén vásárlói szervezetek részéről, amelyek szerint az előírt készülékek jóval drágábbak a hagyományosaknál,

így komoly többletköltséget jelent majd a lakosság számára a változás, valamint az intézkedéssel szűkül a fogyasztói szabadság.

A szövetségi jogszabályt a kongresszusnak is el kell fogadnia.

Mindezt a klímaváltozás elleni küzdelem miatt tartják ennyire fontosnak a döntéshozók.

Fontos megemlíteni, hogy egyelőre ez az amerikai kormány tervezete, de az EU-ban sem más a helyzet, sőt, itt nemrégiben még komolyabb szigorításokról vitatkoztak a döntéshozók.

Az EU is durva szigorításra készül?

A jelenlegi infromácók és állás szerint Aaz EU Bizottsága a gázkazánok 2029 szeptemberétől történő betiltása felé halad.

A Brüsszelben tartott konzultációs fórumon azonban több tagállam és szakértő tiltakozott. A vizsgálat tárgyát a fűtési rendszerekre vonatkozó ökodizájn- és energiacímkézési rendelettervezetek képezték.

Hirdetés

Kezdetben a hőszivattyúk beépítését tették volna kötelezővé az egész EU-ban, hogy kivezessék a gázfűtést, azonban most új irányba léphet Brüsszel:

A hidrogénalapú fűtés háztartási használatát is engedélyezhetik. Szakértők viszont arra figyelmeztetnek, ez egy sokkal veszélyesebb irány.

Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű