vasárnap, szeptember 10, 2023
KezdőlapTudományBeteljesülő prófécia világvégéről: Robogunk a 70-es években megjósolt összeomlás felé 

Beteljesülő prófécia világvégéről: Robogunk a 70-es években megjósolt összeomlás felé 

Katasztrofális folyamatokat jósolt egy a hetvenes években végzett nagyszabású szimuláció.

Nagyon ijesztő, hogy jelenleg sorra valósul meg tűpontosan, amit a tudósok akkor “láttak”.

17 kutató részvételével íródott az emberi civilizáció fejlődésére leselkedő veszélyeket feltérképező nagy hatású könyv, amely A növekedés határai címmel magyarul is megjelent.

Hirdetés

A számítógépes modelleken alapuló, 1972-ben kiadott munka baljós előrejelzései a megjelenés idején hatalmas felzúdulást és ellenkezést váltottak ki.

Akkor ugyanis senki sem akarta elhinni a szimuláció vésgő eredményeit és a végkövetkeztetést sem.

Ez ugyanis azt jósolta meg előre, hogy az emberi civilizáció szép lassan hanyatlásnak indul és valamikor 2040-re fog egy egységes összeomlásban “kimúlni”.

Az eredeti modellek öt változót vettek alapul: a népességet, az élelmiszer-termelést, az iparosodást, a környezetszennyezést és a nem megújuló természeti erőforrásokat.

Herrington ezt további öt változóval egészítette ki: a születési és halálozási rátával, a szolgáltatásokkal, a jóléti költségekkel és az ökológiai lábnyommal.

Valamennyi területen már elkezdődött az, amit a hanyatlás jeleként lehet értelmezni és ez sokakat nyugatlansággal tölt el.

Vagyis nagyjából egy évtized múlva megáll a növekedés, és a dolgok folytatása, vagyis a növekedés hajszolása azon a ponton ellehetetlenedik.

Ez pedig a példátlan technikai fejlődéssel együtt is az ipari tőke, a mezőgazdasági termelés és a jólét elkerülhetetlen visszaeséséhez vezet ebben az évszázadban

– áll a tanulmány végkövetkeztetésében.

Hirdetés

A tavalyi Világgazdasági Fórumon tartott előadásában Gaya Herrington a „növekedésmentes”, más gazdasági célokra koncentráló megközelítés mellett érvelt.

A Covid–19 elleni védőoltások kifejlesztésével példázta, hogy gyorsan és hatékonyan tudunk globális problémákat is megoldani, ha akarjuk – ezt kellene alkalmaznunk a környezetszennyezés okozta válsággal is.

A szükséges változások nem lesznek könnyűek, de a fenntartható és befogadó jövő még elérhető

– mutatott rá.

Egy biztos: tennünk kell valamit mert vészesen fogy az időnk.

Míg mások szerint az emberiség tehetetlenül menetel a végzete felé és nem fogja tudni azt megkerülni.

Így vagy úgy, de 2040-re egy nagyon nehéz és sötét korszak várhat mindannyiunkra.

Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű