vasárnap, szeptember 10, 2023
KezdőlapKülföldAz oroszok átléphetik a NATO frontot? Ami most jön az már világháború?

Az oroszok átléphetik a NATO frontot? Ami most jön az már világháború?

Komoly veszélyre figyelmeztetnek. A támadások már NATO területeket érinthetnek?

Az oroszok átléphetik a NATO vonalakat

A Microsoft novemberben Oroszországot tette felelőssé az ukrajnai és lengyelországi infrastrukturális vállalatok elleni októberi zsarolóprogram-támadásokért, amelyek célja az Ukrajnának katonai és humanitárius segítséget nyújtó vállalatok megtámadása volt.

Most a technológiai óriás szerint ez a kampány „előjele lehet annak, hogy Oroszország tovább terjeszti kibertámadásait Ukrajna határain túlra”,

Hirdetés

„olyan országokra és vállalatokra összpontosítva, amelyek ezen a télen létfontosságú segély- és fegyverellátási láncokat biztosítanak Ukrajnának”.

Kitört a harmadik világháború, de egyelőre a kibertérben?

Bizonyos értelemben már át is lépték ezt a vörös vonalat.

Azonban a közmegegyezés szerint a kibertámadások nem látványosak, nem olyan, mint amikor bombák hullanak az égből, noha ezek is komoly károkat tudnak okozni és nemzetbiztonsági veszélyek már önmagukban.

Ez nagyon komoly vörös vonal volt, és bár eddig is voltak feltételezhető orosz támadások, ezek most látványosan megsokszorozódtak.

A NATO is riadókészültségben van

A Microsoft nem egyedül követi ezeket a fenyegetéseket, a NATO is szoros figyelemmel követi az ukrajnai fejleményeket, és a szövetség is egyre több bizonyítékot lát arra, hogy Oroszország fizikai csapásokat koordinálja a kibertámadásokkal.

A NATO nyomon követte a deepfake-ek használatát is, beleértve a hamisított videókat, amelyeken Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondja a csapatoknak, hogy adják meg magukat.

„Látjuk, hogy miközben a katonai infrastruktúrát fizikailag támadták, kibertámadás is érte”

– jegyezte meg van David van Weel, a NATO új biztonsági kihívásokért felelős főtitkárhelyettese.

Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű