hétfő, március 20, 2023
KezdőlapÉletmódÁttörés: megvan az öregedés lassításának titka a tudósok szerint jöhet a 200...

Áttörés: megvan az öregedés lassításának titka a tudósok szerint jöhet a 200 éves emberek kora

Döbbenetes eredményekre jutottak, ideje újraírni mindazt, amit az emberi biológiáról és öregedésről eddig tudtunk…?

Váratlan felfedezés, akár 50%-kal hosszabb életkor

Amerikai kutatók teljesen váratlanul jutottak olyan felfedezésre, mely rövidesen megváltoztathatja sokunk életét.

Egy rendkívüli tudományos kísérlet során ugyanis 50 százalékkal meg tudták hosszabbítani a férgek élettartamát, és úgy gondolják, a módszer emlősökkel és az emberrel is működhet.

Hirdetés

Ez egy különleges mechanizmusnak köszönhető, melyben egy enzim bont le bizonyos a szervezetünk számára toxikus anyagokat, ezzel pedig mérsékli a rombolást.

Ez pedig végső soron megnöveli az élettartamot

– írja az IFL Science.

ADH-1 lehet a kulcs az „örök élethez”?

A kutatók a Caenorhabditis elegans nevű fonálféregben mutatták ki, hogy az adh-1 gén expressziónövekedése lassította az öregedést, és a kutatók szerint ez az emberre is igaz lehet.

A C. elegans fonalféreg génjeinek 70 százaléka megegyezik az emberekéivel, és a korábbi, ezzel a fajjal végzett kísérletek alapján a kutatók úgy vélik, az autofágia – amikor a sejtek „eltakarítják” a felesleges vagy működésképtelen elemeiket – lehet az öregedés lelassításának kulcsa.

A férgek esetében sikerült 50 százalékkal meghosszabbítani az élettartamot.

Ez pedig embereknél is nagy valószínűséggel működhet.

Orvostudományi szempontból ezzel egy korszakváltáshoz érkezünk hamarosan.

Jöhet a 200 éves emberek kora?

Sokan azt pedzegetik, hogy sokan már a mi életünkből, generációnkból is képesek lesznek a jövőben, az 5-10 éven belül kifejlesztett kezelések hatására 60 és 100 év helyett 150, valamint 170 évekig élni.

A tudományosan igazolt mechanizmus tehát már adott és működik, már csak rá kell jönni, hogy az emberben hogyan hívható elő ez a folyamat kontrollált körülmények között.

Hirdetés

A kutatók arra is rájöttek, hogy egyetlen gén, az alkohol dehidrogenáz kódolásáért felelős adh-1 expressziónövekedésével beindítható a fenti folyamat.

Úgy vélik, a testben az öregedés során természetes módon növekszik a glicerin és a glicerinaldehid mennyisége, így az ezeket lebontó folyamat beindítása, ezzel pedig a káros hatásuk mérséklése növelné az élettartamot az emlősökben, ideértve az embereket is.

Végső soron már nem utópia arról indítani diskurzust, hogy mikor jön el a 200 éves emberek kora.

Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű