vasárnap, szeptember 10, 2023
KezdőlapBelföldÁll a bál az EP-ben: befagyasztották a korrupt képviselők vagyonát, avagy így...

Áll a bál az EP-ben: befagyasztották a korrupt képviselők vagyonát, avagy így lop Brüsszel?

Durvul a korrupciós botrány az Európai Parlamentben, amin már Orbán Viktor is gúnyolódik.

Felbolydult Brüsszel, 14 helyen házkutatás, politikusok bilincsbe verve

Péntek délelőtt felbolydult Brüsszel, miután a helyi rendőri erők 14 helyszínre szálltak ki házkutatást tartani, a hivatalos közlés szerint az Európai Parlament több munkatársa és egy Öböl-menti ország korrupciós ügye miatt.

A rendőrség mintegy 600 ezer euró készpénzt, mobiltelefonokat és laptopokat foglalt le, zár alá vett több brüsszeli irodát, és „legalább négy embert” őrizetbe vett, bűnszervezetben elkövetett korrupció és pénzmosás vádjával.

Hirdetés

Később kiderült:

Az egyik őrizetbe vett személy az EP egyik görög alelnöke, Eva Kaili volt, több lap pedig egybehangzóan tudni vélte, hogy a szóban forgó Öböl-menti ország az aktuális foci-világbajnokság házigazdája, Katar.

A hétvége folyamán szállingózni kezdtek a részletek, annyit már biztosan tudunk, hogy EP-asszisztensek és családtagjaik is vannak az előállítottak között, az eljárás alá vontak száma pedig legalább hatra nőtt.

Orbán is gúnyolódott az eseten, de úgy „helyrerakták”, mint még talán soha

Az ügyben kiadott ügyészségi nyilatkozatban pedig az áll, hogy a szövetségi nyomozók már több hónapja gyanúsítanak egy Öböl-menti országot az Európai Parlament gazdasági és politikai döntéseinek befolyásolásával, mely során „jelentős pénzösszegekkel” és „fontos ajándékokkal” céloztak jelentős politikai és/vagy stratégiai befolyással rendelkező EP-tisztviselőket.

A nyomozás során vasárnap este a belga Marc Tarabella EP-képviselő otthonát is átkutatták, sőt a rendőrségi razziák hétfőn is folytatódtak.

Katar a fejleményekre tagadással reagált.

Az őrizetbe vett EP-képviselők, beosztottjaik és családtagjaik aligha számíthatnak puha elbánásra.

Az nyilván a legkevesebb, hogy a korrupciós ügyek miatt forrásvisszatartással fenyegetett Orbán Viktor a Twitteren mémmel gúnyolta ki az EP-t

– kiváltva ezzel Guy Verhofstadt haragját, aki a káröröm mellőzésére szólította fel a magyar miniszterelnököt.

Hirdetés

Egyúttal utalva arra, hogy az EU-ban legalább működik élesben is a korrupció elleni harc, szemben Magyarországgal, amely még az Európai Ügyészséghez sem mer csatlakozni, mert akkor Orbán és családja a vádlottak padján találná magát.

Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű