vasárnap, szeptember 10, 2023
KezdőlapTudományAlbert Einstein szerint a harmadik fokozatú vallás menti majd meg a Földet

Albert Einstein szerint a harmadik fokozatú vallás menti majd meg a Földet

Einstein elhallgatott „tanulmányaiban” rejlik a titok a bolygónk megmentésére és az emberiség egy magasabb szintre emelésére?

Lesújtó véleménye volt a Bibliáról és Istenről

Kevesen tudják, de Einstein a klasszikus értelenben vett Istenben egyáltalán nem hitt, legalábbis az egyházi értelemben vett felsőbb rendű lényben.

Ezt egy 1954-ben írt levelében ki is fejtette, ahol azt mondta, hogy Istent az emberi gyengeség kifejeződésének és termékének látja, a Biblia pedig primitív és gyerekes legendák szüleménye.

Hirdetés

Olyannyira makacs volt, hogy élete során többször is elmondta, hogy ezen álláspontján semmi sem, változtathat.

Mégis hitt abban, hogy létezik valami felsőbb rendű intelligencia, vagy erő.

Sőt, azt vallotta, hogy a vallásnak három fokozata van, és a harmadik fokozatú vallás lesz az, mely képes lesz valóban felemelni az emberiséget és megmenteni a bolygót.

A vallás három fokozata

Einstein szerint az első szakasz vallása törzsi volt. Einstein számára a törzsi vallás a kontroll hiányán és a természettől való félelemen alapuló
vallás volt. Ebben az első szakaszban az emberek varázslatot, szertartást és áldozatot használtak, hogy uralmat szerezzenek az erőteljes és
gyakran pusztító természeti erők felett.

Ellentétben az első fokozatú vallással, amely az emberek és az ellenőrizhetetlen természeti világ kapcsolatán alapult, Einstein számára a második szakasz vallása az emberiség civilizációhoz való viszonyán alapult.

A vallás második szakaszában az emberek a „modern” civilizációban való élet fájdalmára és szorongására úgy reagáltak, hogy létrehoztak egy apa- vagy anyaistent, aki megvédhette, táplálhatta, és pszichológiai és érzelmi támogatást nyújtott számukra.

A harmadik fokozatú vallás hozhatja el az Aranykort?

Talán a legérdekesebb dolog, amit Einstein mondott a vallásról és Istenről, az az volt, hogy a vallás harmadik szakasza nagyon fontos volt, legalábbis két okból.

Egyrészt úgy gondolta, hogy a harmadik szakaszban kialakult „kozmikus vallásos érzések” erős ösztönzést jelentenek a tudomány számára.

„A kozmikus vallásos érzés a legerősebb és legnemesebb ösztönzés a tudományos kutatás számára,”

Hirdetés

Einstein: Hogyan látom a világot?

Másrészt úgy gondolta, hogy az emberi vallás egy fejlett harmadik szakasza, amely a teremtéssel való kapcsolaton és a vallási tapasztalaton alapul, ha megfelelően megtisztul, meg tudja gyógyítani minden társadalmi bajunkat, és még a bolygó megmentésében is segíthet.

Ahogy mondja:

„Ha valaki megtisztítja a judaizmust a prófétáktól és a kereszténységet, ahogyan Jézus Krisztus tanította, minden későbbi kiegészítéstől, különösen a papokétól, akkor olyan tanítás marad, amely képes gyógyítani az emberiség összes társadalmi baját,”

Einstein: Hogyan látom a világot?

Fontos, hogy ez utóbbi kijelentést ne becsüljük alá. Einstein úgy gondolta, hogy a harmadik fokozatú vallás megmentheti a bolygót.

Nem különösebben reménykedhetett abban, hogy ezt az üzenetet eljuttassa az emberekhez, amint azt az alábbi szavai is jelzik, de elég világosan látta a
harmadik fokozatú vallásban rejlő lehetőségeket.

Csak egy vallási tapasztalaton alapuló emberi spiritualitás, amely létrehozza és elősegíti a kozmikus tudatot, ami megmentheti az emberiséget a lefelé tartó spiráltól.

„Természetesen senki sem akar rám hallgatni, de amilyen biztos vagyok benne, hogy itt ülök, elpusztulunk, hacsak nem teremtünk kozmikus lelkiismeretet.

És el kell kezdenünk ezt egyéni szinten, a fiatalokkal, akik a holnap politikusai,”

– Hermanns, Einstein és a költő

Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű