vasárnap, szeptember 10, 2023
KezdőlapTechA világot járta be a lélegző növényről készült hiper-részletes felvétel

A világot járta be a lélegző növényről készült hiper-részletes felvétel

Ettől mindenkinek le fog esni az álla, ez valami lélegzetelállító!

A San Diegó-i Kaliforniai Egyetem biológusai egy elképesztő felvételt tettek nemrégiben közzé.

Ezen jól látszik, milyen amikor mikroszkopikus szinten működik egy növény és hogyan történik az a bizonyos iskolákban is sokat tanult fotoszintézis.

Hirdetés

Tulajdonképpen a növények „lélegzéséről” készítettek egy részletes nagyítású felvételt.

Olyat, ami nem volt még ezelőtt és szenzáció számba is megy, az egész világon valamennyi tudományos szaklap és médium lehozta az ominózus videót.

A leveleken kifejlődő gázcserenyílásokból, azaz sztómákból négyzetmilliméterenként 150-200 található, és ezek a fő helyszínei a sejtlégzésnek, a párologtatásnak és a fotoszintetikus gázcserének.

A most vizsgált jelenséget örökítették meg:

Leginkább egy szájra hasonlítanak, két zárósejt fogja össze a légrést, amely folyamatosan nyílik és zárul, a szén-dioxid és a páratartalom változásának hatására.

A folyamat megértése a kutatók szerint segíthet a tudósoknak abban, hogy olyan robusztus növényeket termesszenek, amelyek enyhíthetnek a Föld élelmezési gondjain, és bónuszként a légkör szén-dioxid koncentrációja is csökkenhet.

Sosme láéthattuk még ilyen részletességgel egy növény élettani működését.

A jövőben a tudósok egyre kisebb, már-már mikro szintekre fognak tudni látni, így többek között az emberi sejteken belül játszódó folyamatokba is vizuális betekintést kaphatunk a közeljövőben.

Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű