vasárnap, szeptember 10, 2023
KezdőlapÉletmódA szegények eledele volt, ma is hihetetlenül egészséges: felismered?

A szegények eledele volt, ma is hihetetlenül egészséges: felismered?

Az erdélyi nagymamák csodaszereként tartották számon.

Ráadásul kutatások igazolják a hatásosságát az ősmagyar hungarikumnak.

Na, tudja valaki, hogy mi ez? Fogyasztjátok?

Hirdetés

A szegények eledelének is hívják. Védi a májat, meghosszabbítja az életkort és fejleszti az izomzatot is!

A puliszka jellegzetesen egy román eledel, azonban most már a világ többi táján is kezdik felfedezni az igencsak egészséges ételt.

Idehaza pedig a román körökön kívül az ősmagyar körökben terjedt el leghamarabb.

Rendben tartja a szervezetet

Szakemberek szerint a málélisztből készült ételek rendben tartják a gyomorműködést, és fiatalító hatásuk is van.

A málé vagy más néven puliszka már Kolumbusz óta egy igencsak tápláló és közkedvelt eledel.

Legutóbbi felmérések szerint, jóval meghosszabbodik azon személyek életkora, akik rendszeresen fogyasztanak puliszkát.

Védi a gyomrot és a májat

A puliszka alapanyagául szolgáló kukoricaszemek aracin- és palmitinsavat tartalmaznak, melyek nagyon fontosak az egészséges gyomorműködés szempontjából.

A bélrendszerben könnyen felszívódnak, innen pedig átjutva a véráramba, megszabadítanak a toxikus anyagoktól.

A puliszkában levő savak 57 féle méreganyagot képesek semlegesíteni.

A puliszka erős méregtelenítő hatással rendelkezik, segíti a máj működését, és csökkenti a májbetegségek kialakulásának kockázatát. Fogyasszunk kenyér helyett puliszkát, hiszen gyomornyugtató, és savcsökkentő hatása is van.

Hirdetés

Hosszabb életet ad

Kutatások szerint kiderült, hogy a puliszka napi fogyasztása akár 60%-al is csökkentheti a pajzsmirigy rendellenességek okozta idegi zavarokat.

Szabályozza a vércukor-, és koleszterinszintet, ezért fogyasztása a cukorbetegeknek is kifejezetten ajánlott. A puliszka csökkenti az érelmeszesedés és a szívroham kialakulásának kockázatát is.

Fejleszti az izomzatot

Egy kolumbiai kutatás szerint a kukoricában található savaknak fontos szerepük van a izomrostok megerősödésében is.

Az equadori gyerekek a világ legjobb sportteljesítményeivel büszkélkedhetnek, étrendjükben pedig rendszeresen szerepel a puliszka.

A kukoricalisztből készült ételek csökkentik a menstruációs problémákat, de vesekő, és májgyulladás esetén is ajánlott.

Kutatások alapján megállapították, hogy a puliszka 9%-al növeli a 65 év feletti nők petefészek aktivitását.

Így készítsd el a legjobb puliszkát

Só, víz, maléliszt vagy kukorica dara szükséges hozzá.

A puliszkához a vizet egy fazékba öntjük elkezdjük melegíteni, hozzáadjuk a sót. Amikor a víz felforrt, fokozatosan hozzáöntjük a kukoricadarát.

Sűrű kevergetés mellett kb 20-25 perc alatt készre főzzük.

A puliszkát még melegen egy tálba öntjük.

Fogyaszthatjuk édesen lekvárral, gyümölccsel, vagy sósan juhtúróval, szalonnával.

Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű