Az erdélyi nagymamák csodaszereként tartották számon.
Ráadásul kutatások igazolják a hatásosságát az ősmagyar hungarikumnak.
Na, tudja valaki, hogy mi ez? Fogyasztjátok?
A szegények eledelének is hívják. Védi a májat, meghosszabbítja az életkort és fejleszti az izomzatot is!
A puliszka jellegzetesen egy román eledel, azonban most már a világ többi táján is kezdik felfedezni az igencsak egészséges ételt.
Idehaza pedig a román körökön kívül az ősmagyar körökben terjedt el leghamarabb.
Rendben tartja a szervezetet
Szakemberek szerint a málélisztből készült ételek rendben tartják a gyomorműködést, és fiatalító hatásuk is van.
A málé vagy más néven puliszka már Kolumbusz óta egy igencsak tápláló és közkedvelt eledel.
Legutóbbi felmérések szerint, jóval meghosszabbodik azon személyek életkora, akik rendszeresen fogyasztanak puliszkát.
Védi a gyomrot és a májat
A puliszka alapanyagául szolgáló kukoricaszemek aracin- és palmitinsavat tartalmaznak, melyek nagyon fontosak az egészséges gyomorműködés szempontjából.
A bélrendszerben könnyen felszívódnak, innen pedig átjutva a véráramba, megszabadítanak a toxikus anyagoktól.
A puliszkában levő savak 57 féle méreganyagot képesek semlegesíteni.
A puliszka erős méregtelenítő hatással rendelkezik, segíti a máj működését, és csökkenti a májbetegségek kialakulásának kockázatát. Fogyasszunk kenyér helyett puliszkát, hiszen gyomornyugtató, és savcsökkentő hatása is van.
Hosszabb életet ad
Kutatások szerint kiderült, hogy a puliszka napi fogyasztása akár 60%-al is csökkentheti a pajzsmirigy rendellenességek okozta idegi zavarokat.
Szabályozza a vércukor-, és koleszterinszintet, ezért fogyasztása a cukorbetegeknek is kifejezetten ajánlott. A puliszka csökkenti az érelmeszesedés és a szívroham kialakulásának kockázatát is.
Fejleszti az izomzatot
Egy kolumbiai kutatás szerint a kukoricában található savaknak fontos szerepük van a izomrostok megerősödésében is.
Az equadori gyerekek a világ legjobb sportteljesítményeivel büszkélkedhetnek, étrendjükben pedig rendszeresen szerepel a puliszka.
A kukoricalisztből készült ételek csökkentik a menstruációs problémákat, de vesekő, és májgyulladás esetén is ajánlott.
Kutatások alapján megállapították, hogy a puliszka 9%-al növeli a 65 év feletti nők petefészek aktivitását.
Így készítsd el a legjobb puliszkát
Só, víz, maléliszt vagy kukorica dara szükséges hozzá.
A puliszkához a vizet egy fazékba öntjük elkezdjük melegíteni, hozzáadjuk a sót. Amikor a víz felforrt, fokozatosan hozzáöntjük a kukoricadarát.
Sűrű kevergetés mellett kb 20-25 perc alatt készre főzzük.
A puliszkát még melegen egy tálba öntjük.
Fogyaszthatjuk édesen lekvárral, gyümölccsel, vagy sósan juhtúróval, szalonnával.