hétfő, március 20, 2023
KezdőlapÉletmódA népszerű édesítőszer lesz az emberiség veszte? Szívrohamot és sztrókot okozhat

A népszerű édesítőszer lesz az emberiség veszte? Szívrohamot és sztrókot okozhat

Egy friss tanulmány döbbenetes eredményekkel zárult, szembemegy több évtizednyi kutatási anyaggal.

A szakértők szerint azonnal ki kellene vonni a forgalomból, mielőtt milliók halálához járul hozzá.

Egy kutatás váratlan és sokkoló eredményei

Úgy tűnik, komoly egészségkárosító hatása van és konkrétan életveszélyes lehet az egyik népszerű, hazánkban is nagyon sokak által fogyasztott édesítőszer hosszúttávú, rendszeres fogyasztása.

Hirdetés

Az eritrit okozta kockázatot még csak nem is nevezte szerénynek Stanley Hazen, a kutatás vezetője:

A Nature Medicine folyóiratban közzétett tanulmány szerint a szívbetegségek kockázati tényezőivel – például cukorbetegséggel – rendelkező embereknél kétszer nagyobb volt a szívroham vagy stroke kockázata, ha vérükben igen magas volt az eritrit szintje.

Egy kutatás ugyanis sokkoló eredményeket hozott.

A dolog pikantériája az, hogy ráadásul még csak nem is konkrétan az eritrit hatásait vizsgálták, a kutatás során teljesen véletlen jöttek rá az aggasttó összefüggésre.

Mi is ez az eritrit valójában?

Az eritrit egy számos gyümölcsben és zöldségben természetesen előforduló cukoralkohol, mely kalóriamentesen képes a cukor édességének 70 százalékát nyújtani.

Nincs utóíze, hatására nem ugrik ki a vércukor és nem is hajt úgy, mint más cukorhelyettesítők, az élelmiszeriparban ezért nagyon széles körben használják.

Az eritritszint lehet a kulcs

Azoknál, akiknél a vér eritritszintje a felső 25 százalékba tartozott, kétszer nagyobb volt a szívroham és a stroke kockázata, mint azoknál, akiknél az eritritszint a legalsó 25 százalékba tartozott.

Hazen szerint ez az eritrit fogyasztását egy szintre helyezi az olyan kockázati tényezőkkel, mint amilyen a cukorbetegség.

Ez pedig nagyon súlyos felfedezés.

Ez már szinte biztos, de nem ismert a hogyan tovább

A jövőben ez ugyanis azt jelenti, hogy emberek millióinak a halálához járulhat hozzá közvetlen módon az eritrit rendszeres fogyasztása.

Hirdetés

Az már szinte biztos az eredményekből, hogy a magasabb eritritszint a szívroham, a stroke vagy a három éven belüli halálozás nagyobb kockázatával függött össze.

A biztonsági mondatot azért hozzátették a tudósok, hogy további vizsgálatokra van szükség,

de ezt azért tették, mert nem akarnak pereket az édesítőszer gyártók felől, akik egyébként máris elhatárolódtak a kutatástól.

Az élelmiszeripar lobbi a kezdeményezések útjában áll?

„Harminc gramm elég volt ahhoz, hogy a vér eritritszintje ezerszeresére emelkedjen” – állítják a tudósok.

Vagyis a legjobb lenen ha mindenk kidobná azt ami otthon van és egyzerűen elfelejtenénk.

Ez azonban nem olyan egyszerű.

Ha idővel be is tiltják az eritritet globális szinten, addig is évek telhetnek el, mivel egy nagyon e ős üzletág az édesítőszerek piaca.

Az eredményekre reagálva a Kalóriaszabályozási Tanács – egy iparági szövetség – a CNN-nek azt mondta, hogy „a tanulmány eredményei

ellentétesek az évtizedes tudományos kutatásokkal, amelyek szerint az eritrithez hasonló csökkentett kalóriatartalmú édesítőszerek biztonságosak, amint azt az élelmiszerekben és italokban való használatukra vonatkozó globális szabályozási engedélyek is bizonyítják”.

Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű