vasárnap, szeptember 10, 2023
KezdőlapBelföldA magyarok közel felének 30 napon belül elfogyhat minden pénze: megélhetési pokol...

A magyarok közel felének 30 napon belül elfogyhat minden pénze: megélhetési pokol közeleg

Megindult a visszaszámlálás. Az ország gazdasági megborulása, a fizetőképes kereslet nyomora katasztrofális lesz és a covidnál is erősebben állíthatja meg az ország működését?

Közel az államcsőd, történelmi inflációs mélypont

A forint közel 70 éve alatt soha nem látott mélypontra zuhant és az infláció ami októberben volt,, egy vilgátörténelmi mélypont is egyben.

Sokan nem véletlenül mondogatják, hogy az ötödik Orbán-kormány pengeélen táncol és nagyon közel lehet az államcsőd.

Hirdetés

Már csak azért is, mert a magyarok egyre nagyobb része fog megélhetési, napi szintű élelmezési problémákkal küzdeni és ez még csak a kezdet.

A magyarok egy hónapig sem húznák

Egy nemrég napvilágot látott közvélemény kutatás pedig azt találta, hogy a magyarok 30%-a olyan kevés megtakarítással rendelkezik, hogy 30 apig tudná kihúni, ha hirtelen nem lenne többé megélhetási forrása.

Vagyis kimondható, hogy az országunk jelentősen le van szegényedve és egy ilyen „nyomorult” állapotban lévő társadalmat ért most el az egész világon kibontakozó gazdasági válság.

A magyar családok 30%-a ez alapján hónapról hónapra él és egy nem várt kiadás is hihetetlenül nehéz helyzetbe tudja hozni ezeket a családokat.

Az állampapírok jelezhetik, hogy mekkora a baj: jön az államcsőd?

Az államcsőd az, amikor az állam nem képes új állampapírokat kibocsátani, mert a kutya sem akarja megvenni őket, viszont folyamatosan járnak le a régi állampapírok, amiket ki kell fizetni.

Az állampapírok nem egyszerre járnak le, hanem folyamatosan, hétről-hétre. Ez így szó szerint nem igaz feltétlen, de a lényeg, hogy folyamatosan van lejárat, nem egyszerre.

Ha sok járna le egyszerre, akkor már előtte vásárol belőle vissza az Államadósság Kezelő a piacon, pont azért, hogy ne kelljen túl sok pénzt egyszerre kifizetni.

Tehát nem az történik, hogy hirtelen minden államadósságot ki kellene fizetni, csak az éppen aktuálisan lejáró kötvényeket.

Az államnak vannak tartalékai és folyamatos adóbevételei is, ezért hónapokig tud úgy is fizetni, hogy nem tudja eladni az új állampapírokat, de egyszer eljön az a pillanat ebben az esetben, amikor már nem lesz miből kifizetni a lejáró állampapírokat.

Hirdetés

Ki mit gondol?

„Bedőlhet-e” a magyar állam pénzügyi és gazdasági értelemben?

Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű