kedd, március 21, 2023
KezdőlapÉletmódA borongós idők vitaminbombája: tudod, hogy mi ez? És hogy mennyire egészséges?

A borongós idők vitaminbombája: tudod, hogy mi ez? És hogy mennyire egészséges?

Sokan a téli szezon igazi vitaminraktárának tartják, nem is alaptalanul.

Kevesen tudják, hogy a naspolya nagyon egészséges és hogy közeli rokonai az alma és a körte. Szelídgesztenyére emlékeztető ízű, lekvár-állagú terméshúsa a fagyoktól élvezhető.

A királyi konyhák különlegességnek tartották, a szarvasgombával, kaviárral emelték egy rangra, nem véletlenül.

Hirdetés

Egészségügyi hatásai

A naspolya egy igazi egészség-őr.

Azaz fogyasztása hosszabb távon elképesztő egészségügyi hatásokkal jár.

Pektintartalma védi emésztőrendszerünket, segíti a vastagbél baktériumos emésztését. Székrekedés és hasmenés esetén is hatásos.

Erősíti a csontokat is.

Antioxidáns tartalmánál fogva serkenti természetes védekező rendszerünket.

A középkorban a magjából készült teát vesekőképződés ellen ajánlották.

Élelmi rostjai lassítják a szénhidrátok emésztését és felszívódását; tehát mérsékelik a vércukorszint étkezést követő hirtelen emelkedését.ű

Érett, éretlen, mikor szedjük?

Az éretlen naspolya belseje krémszínű, kemény. Ekkor még nem érdemes fogyasztani.

Meg kellene várnunk, hogy beérjen, de ez éghajlatunkon nem lehetséges.

Hirdetés

Bízhatjuk a fagyra, hogy beinduljon a lebomlás: kivárhatjuk a fán hagyva, amíg a gyümölcsök ehetőek lesznek. Ekkor gond lehet, hogy éretten lehull a földre.

A várakozásnak biztosabb módja, ha a leszedett naspolyát szellős, sötét és hűvös helyen tároljuk.

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű