kedd, március 21, 2023
KezdőlapKülföld38 évet ült ártatlanul: "Csak élvezni akarom az életem hátralevő részét"

38 évet ült ártatlanul: „Csak élvezni akarom az életem hátralevő részét”

Nagyon durva, már-már filmbe illő az ügy. Különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkossággal vádolták meg, az ügyészek pedig halálbüntetést kértek rá, hihetetlen szerencséje volt így is, hogy ezt végül enyhítették.

Ártatlanul ült 38 évet

Nem kevesebb, mint három évtizedet és 8 évet töltött teljesen ártatlanul egy férfi a rácsok mögött úgy, hogy kétszer is majdnem halálra ítélték, mire kiderült nemrég, hogy el sem követte ezt a gaztettet, amivel mindvégig vádolták.

Végül egy az 1983-as évben elkövetett gyilkossággal összefüggésbe hozott Maurice Hastings-t a napokban engedték szabadon.

Hirdetés

Mindezt tették azután, hogy a most elvégzett DNS vizsgálatok alapján egyértelműen kiderült, hogy nem ő, hanem egy másik férfi a tettes.

A dolog pikantériája, hogy Maurice Hastings már 20 évvel ezelőtt kérte, hogy vizsgálják meg a DNS mintákat és mindvégig ártatlannak vallotta magát, de erre csak 2021-ben kerülhetett sor.

Döbbenetes módon bebizonyosodott Hastings ártatlansága, az igazi elkövető 2020-ban meghalt.

Az 1988-as ítéletét 2022. október 20-án hatályon kívül helyezték, és a férfit kiengedték a börtönből.

Brutális gyilkossággal gyanúsították

Roberta Wydermyer meggyilkolásával vádolták meg, akinek a fején lőtt sebbel találtak rá autója csomagtartójában.

A nőt meggyilkolása előtt szexuálisan bántalmazták.

A nyomozók őrizetbe vették Hastingset, ezt követően különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkossággal vádolták meg, az ügyészek pedig halálbüntetést kértek rá.

Az esküdtszék nem hozott ítéletet, ezért egy másik esküdtszék elé került az ügy, ők bűnösnek találták a férfit:

1988-ban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül.

Hirdetés

Mindvégig remélt

Hastings a letartóztatása óta mindvégig hangoztatta ártatlanságát, és kérte az áldozat boncolásakor a szájüregi kenetből kimutatott ondó vizsgálatát.

2000-ben benyújtott kérelmét azonban a kerületi ügyész elutasította.

A remény igazi rabja

Végül 2021-ben ártatlansági kérelmet nyújtott be, és az elvégzett DNS-vizsgálat megállapította, hogy az ondó nem az övé, hanem egy olyan férfié, akit egy másik ügyben fegyveres emberrablásért ítéltek el.

A gyilkos női áldozatát akkor is egy jármű csomagtartójába rejtette.

Az október 20-i bírósági meghallgatást követően, amelyen az ítéletének hatályon kívül helyezték, Hastings azt mondta, hogy nem kesereg, és szeretné élvezni élete hátralévő részét.

„Sok éven át imádkoztam, hogy eljöjjön ez a nap. Nem mutogatok ujjal senkire, nem megkeseredett emberként állok itt, csak élvezni akarom az életemet, amíg tehetem”.

Sokak szerint a története kísértetiesen hasonlít Stephen King, a Remény rabjai című regényéhez, melyhez remek feldolgozást készített a mozivásznon Frank Darabont.

Ugyanakkor nagyon sok vitát s kiváltott a férfi ügye, mivel rávilágít:

Az igazságszolgáltatási rendszer nem tökéletes és ez a rendkívül szélsőséges eset mutatja meg igazán, hogy mennyire nem fér bele pusztán egyetlen hiba is ebbe a gépezetbe.

Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű