vasárnap, szeptember 10, 2023
KezdőlapTech2140 az emberiség vége: a tudósok szerint átveszik felettünk a hatalmat

2140 az emberiség vége: a tudósok szerint átveszik felettünk a hatalmat

Már 2060 körül eljön a fordulópont és a mesterséges intelligencia valamint a robotok át vehetik felettünk a hatalmat, majd elkezdődik az „ember mentesítés”?

A mesterséges intelligencia szakértői 50 százalékos valószínűséggel arra számítanak, hogy 2060 körül a gépek minden feladatot jobban és olcsóbban tudnak majd elvégezni, mint az emberi munkaerő.

2140 körülre minden foglalkozás teljesen automatizálható lesz.

Hirdetés

Lényegében pedig arról van szó, hogy akkorra már nem lesz szükség az emberre.

Valami erre nagyon kísértetiesen hasonlót mondott Yuval Harari izraeli történész a The TED Audio Collective podcasttal beszélgetve.

Azzal kapcsolatban, hogy merre tart az emberiség a 21. században, a WEF tanácsadója szerint egy olyan világ felé tartunk, ahol az emberek “már nem részei a jövő történetének” a mesterséges intelligenciának (AI) és más technológiáknak köszönhetően.

Harari felvetette egy hipotézisét arra vonatkozóan, hogy az emberek világszerte miért csalódtak a jelenlegi politikai, társadalmi és gazdasági légkörben és felvetette, hogy ez abból eredhet, hogy azt gondolják, a jövőnek nincs szüksége rájuk.

“Részben az is lehet, hogy az emberek rájönnek – és helyesen gondolják -, hogy

‘A jövőben nincs szüksége rám.

Itt van ez a sok okos ember Kaliforniában, New Yorkban és Pekingben és ők tervezik ezt a csodálatos jövőt a mesterséges intelligenciával, a biotechnológiával, a globális összekapcsolhatósággal és miegymással és nincs szükségük rám”.

Már 2030-ra megváltozik a világunk, ez egyértelmű.

2030-ra a mesterséges intelligenciát az egészségügyi problémák kezelésére és megelőzésére fogják használni olyan eszközökkel, mint a fejlett előrejelző alkalmazások, a virtuális ápolási asszisztensek és az intelligens viselhető eszközök.

Hirdetés

Persze félni azért nem kell.

Bár az előrejelzések szerint 2140-re valóban feleslegessé válhat az ember, ez nem jelenti annak a veszélyét, hogy a komplex rendszereket működtető mesterséges intelligencia hirtelen öntudatra ébred, és elkezdené „ember mentesíteni” a világot.

Az viszont valós veszély, hogy az ember egyre több automatizált tevékenységből kiszorul majd, ez pedig új élethelyzeteket és társadalmi kríziseket fog eredményezni, amivel az emberiségnek meg kell majd birkóznia.

Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű