vasárnap, szeptember 10, 2023
KezdőlapTudomány2100-ra borzalmas jövőt jósolnak az emberiségnek

2100-ra borzalmas jövőt jósolnak az emberiségnek

Jön a civilizációm vége: elindult a visszaszámlálás…

Elég borúlátó jövőt jósol már az évszázad végére egy szuperszámítógép: e szerint 2100-ra már az állatok és növények egynegyede el fog pusztulni

– írja az UNILAD.

Hirdetés

A számítógép által alkotott tudományos modell azt jelzi előre, hogy 2050-re már a növény- és állatfajok 10 százaléka eltűnik.

A jóslat alapján a ma született gyerekek lehetnek az utolsó generáció, akik még láthatnak például elefántokat vagy koalákat.

A tudósok szerint a Föld a hatodik tömeges kihalás felé tarthat, amelyet például a klímaváltozás és a megváltozott földhasználat okoz.

A korábbi kihalást előrejelző modellek még nem vették figyelembe az úgynevezett „együttes kihalásokat”, vagyis azt, hogy úgy is kihalhatnak fajok, ha a túlélésükhöz szükséges faj eltűnik.

Például egy ragadozó faj elveszíti a fő táplálékának számító fajt a klímaváltozás miatt.

Vagy egy parazita már nem talál gazdatestet az erdőirtás miatt, egy virágos növény pedig a túl meleg időjárás miatt maradhat beporzók nélkül.

A mostani modellt megalkotó szuperszámítógép – amely Európa egyik legerősebbje – viszont már a biológiai sokféleségre gyakorolt másodlagos hatást is belekalkulálta a számításaiba, és meg is becsüli az egyes fajok kihalásának hatását a helyi táplálékhálóra.

Az eredmények szerint a táplálékhálózaton belüli kapcsolódások tovább fokozzák a biológiai sokféleség csökkenését.

„Azok a gyerekek, akik most születnek és megérik a 70 éves kort, arra számíthatnak, hogy több ezer növény- és állatfajt láthatnak eltűnni az orchideáktól kezdve a legkisebb rovarokon át az olyan állatokig, mint az elefánt vagy a koala. Mindezt egyetlen emberi élet alatt”

Hirdetés
  • mutat rá a kutatás szerzője, Corey Bradshaw, az ausztráliai Flinders University tudósa.
Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű