kedd, március 21, 2023
KezdőlapTech100 éve is volt már elektromos autó: többször elgáncsolták, de miért pont...

100 éve is volt már elektromos autó: többször elgáncsolták, de miért pont most lett nagy biznisz?

A fogyasztói társadalom,a tervezett elavulás megkötötte az alkuját az ördöggel? Vagy az egész csak egy újabb rókabőr, amit le lehet húzni az autósokról?

Az elektromos autókról kevesen tudják, hogy léteztek elődeik, méghozzá több mint száz évvel ezelőtt már voltak oylan modellek, amik valóban elektromosan tölthetők voltak, ugyanúgy töltőállomásról, mint napjainkban.

Akkoriban azonban elhasalt az elektromos autók térhódítása, és ez az elhasalás nem is egyszer következett be.

Hirdetés

20-30 évenként újra és újra előkerült a téma, a technológia adott volt a maga gyermekbetegségeivel, de a pénzügyi, kockás papíron számolgató fontosabb piaci szereplők nem láttak elég fantáziát benne, illetve túl nagy volt az érdekeltségük az olajipari lobbiban, és a robbanómotorokkal összefűződő iparágakban.

Az autóipar teljes egésze épült rá ugyanis olyan technológiákra, melyek akkora már olcsóbban eltelhetőek és tömeg gyárthatóak voltak.

Pénzügyi öngyilkosság lett volna tehát bárkinek szembemenni a fősodorral, és nem is nagyon tette meg senki.

Itt egy kép, amim Thomas Parker (középen) egyik elektromos autója a Wolverhamptonhoz közeli Tettenhallban található otthona előtt, egy 1895 körüli fényképen.

Azóta többször is „kinyírták” az elektromos autót, mert a hatótáv és egyéb gondok túlnőttek a technológián, de az igazság az, hogy mindez csak pénz és kreativitás kérdése lett volna.

Ipari szereplők, újabb hullámra ráülő szerencse lovagok, mágnások és vállalati vezetők, akik most még egy rókabőrt akarnak lehúzni az autósokról, látván, hogy fogy a nyersanyag a Földből, és tarthatatlan lesz a robbanómotorokhoz üzemanyagot előállítani.

Ezért beadták az embereknek azt a mesét, hogy az elektromos autózás a jövő. Hogy a s-ggünk alatt egy nagy akkupakkal autókázhatunk ide-oda, és láss csodát: nem pöfög, nem bocsát ki káros anyagokat, ezért TE ZÖLD VAGY, tettél valamit a bolygóért, te szerencsétlen.

Kár itt bárkit hibáztatni, hiszen ez az iparág nem egy jótékonysági intézmény, ahogyan az ipar szereplői sem, hiszen ez a világ legnagyobb biznisze mára a gyógyszeripar és az egészségügy, valamit az olaj és a háborúk mellett.

Sokak mondják, hogy az elektromos autó egy zsákutca, és ebben van némi igazság.

Hirdetés

Az akkuk előállítása olyan anyagokat kíván, amiből a Föld kimerültben van, vagyis cseberből vederbe fog esni az emberiség.

A legnagyobb félelmek pedig arról szólnak, hogy majd miután minden autósról lerántottak még egy bőrt, betiltották a robbanómotoros autókat, akkor hirtelen az elektromos autók lesznek fenntarthatatlanok, mert ne lesz elég akku a bolygón, illetve az elkészítésükhöz használt nyersanyagok.

Ezzel pedig nem csak még több szemetet gyártunk, hanem újra elölrők kezdődik majd a cirkusz.

A következő „nagy lufi” talán a vízautózás lesz, de elnézve a Föld fogyó vízkészletét és az aszályokat, ez a modell sem lesz működőképes.

Egyes jövőkutatók abban látják a megoldást, hogy az embereket át kell terelni az egyéni közlekedésről a tömegközlekedésbe, vagyis az élhetőbb világ érdekében az embereknek idővel le kell majd mondaniuk az autóikról.

Ehhez azonban egy az eddiginél is globálisabb és sűrűbb hálózatot kellene kiépíteni az egész világon, amitől a civilizáció még legalább évtizedekre van.

KRITIKUS VÉLEMÉNY:

Az elektromos autókkal kapcsolatban a múltjuknál már csak egy dologról hallgatnak szemérmesebben az ebben érdekelt szereplők. Hogy mi lesz azzal a rengeteg „szeméttel”.

Vagyis megy a hallgatás, hogy az akkumulátorok előállítása környezetszennyezőbb, mint bármi a Földön.

És arról is nagy a hallgatás, hogy mi lesz az elhasznált akkumulátorokkal. Majd kilőjük őket a Holdra? Vagy hová akarunk tovább szemetelni?

Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű