vasárnap, szeptember 10, 2023
KezdőlapTudomány10 napig volt kómában: egy alternatív valóságot látott, mielőtt visszatért

10 napig volt kómában: egy alternatív valóságot látott, mielőtt visszatért

Az általa elmondottak miatt ismét fellángolt a vita arról, hogy mi lehet az élet és a halál vékony kis mezsgyéjén.

A kóma mint állapot: a senki földje

A kóma sokak szerint még magánál a halálnál is rosszabb.

Nem csak a folyamatosan a kórházi ágyat látogató családtagok, hanem maga a páciens számára is, aki egy olyan, a tudomány által még nem teljesen feltérképezett állapotban ragad, amiről fogalmunk sincs.

Hirdetés

Egyedül a kómából felébredők egy része „emlékszik” arra, hogy mit látott, de nem mindenki tud utólagosan beszámolni ezekről.

Ráadásul az is nagy kérdés, hogy a kóma alatt vajon mit érezhet az érintett, hallja-e a külvilágot, vagy olyan számára, mintha csak aludna.

Rengeteg beszámolót hallhattunk már ezzel kapcsolatban, de ez a mostani eset egészen különleges.

Ma már egyre több olyan kutatási eredmény van mely azt sugallja, hogy a kómában lévő emberek még élnek, tehát nem halottak, és képesek hallani, érzékelni a külvilágot, megérteni azt ami körülöttük zajlik, reagálni azonban nem tudnak, mert saját testük húsbörtönébe vannak zárva.

10 napig volt kómában, elmondta mit látott és élt át

Kayley Frances története azért különleges mer talán az egyik legelső tényleg tiszta beszámolót kaphatjuk tőle arról, hogy mi is van ezen a senki földjén.

Egy asztmás roham után került kórházba, majd esett kómába 10 egész napra.

Kayley teljesen furcsa dolgokat élt meg, míg ebben az állapotban „raboskodott”.

Mintha semmi se történt volna, élte tovább az életét, csak a fejében, egy alternatív valóságban – vagyis egyáltalán nem érzékelt semmit az egész esetből.

Ebben az alternatív életben Kayley Frances egy szektába keveredett, és amikor felébredt a kómából, akkor is azt hitte, hogy a kórházban dolgozó orvosok és nővérek mind egy összeesküvés részei, és ők is szektatagok – alig tudta felfogni, hogy amit ő valóságként élt meg, az nem létezik, csupán a kóma alatt „álmodta” azt.

Hirdetés

A kóma egy különös, zárt világ lehet?

Kayley beszámolója azt is említi, hogy alig emlékezett valamire abból, amit hallott vagy érzékelt a kórházi ágya melletti történésekből, ellentétben számos más kómába kerülővel.

Ez heves vitákat váltott ki, léteznek olyan teóriák is, miszerint a kóma képes egy alternatív, zárt valóságba „rabosítani” a tudatunkat, és amikor valaki nem hozható vissza a kómából, akkor már ebben a senki földjén túli „világban” ragadt.

Ez persze csak egy bizonyítatlan hipotézis, de bármi lehetséges.

Véleményed van? Ne tartsd magadban!
Kapcsolódó cikkek

Népszerű